Printer Friendly Version Intervju amb. S. Tomaševića za Radio Romania International – medicinska pomoć koju je RS uputila Rumuniji i aktuelna situacija povodom pandemije korona virusa @ 1 November 2021 01:18 PM
 
 
Amb. S. Tomašević je dao intervju za Radio Romania International koji je emitovan u petak uveče. Tema razgovora bila je medicinska pomoć koju je RS uputila Rumuniji, kao i aktuelna epidemiološka situacija u Rumuniji i RS. Istakao je da je još jednom na delu solidarnost između srpskog i rumunskog naroda, naglasivši da je Srbija, nakon nekoliko meseci kada joj je Rumunija pritekla u pomoć sa određenim kontigentom vakcina koje su u tom trenutku nedostajale, ovog puta prepoznala potrebu rumunske strane i promptno reagovala. 
Dodao je da je inicijativa koju je pokrenuo PR RS A. Vučić imala za cilj da se sve ono što je Srbija posedovala u određenom trenutku, a što nije bilo u upotrebi u našem zdravstvenom sistemu, stavi na raspolaganje Rumuniji. Reč je o pomoći koja se sastoji od više od 6000 jedinica monoklonskih antitela i 170 koncentratora kiseonika. Istakao je da je pomenutu pomoć u Beogradu ispratio MSP RS N. Selaković, a da je on (ambasador) imao tu čast da je u ime R. Srbije dočeka u Rumuniji, zajedno sa DS za evropske poslove u MIP Rumunije J. Matei i DS u MUP Rumunije i šefom Štaba za vanredne situacije dr R. Arafatom. Naglasio je da je, prema rečima g. Arafata, ta pomoć impresivna i da će, u ovom trenutku, omogućiti da se jedna jako loša zdravstvena situacija u Rumuniji zaustavi. Izrazio je nadu da će, imajući u vidu da Rumunija u prethodnih nekoliko dana beleži veliki broj vakcinisanih na dnevnom nivou (i do 100.000 dnevno), ta situacija i na duži rok biti pozitivna i da će se naša prijateljska i bratska Rumunija uspešno izboriti sa ovom velikom pošasti.
Istakao je da je siguran da će Srbija i Rumunija u jednoj bliskoj saradnji kroz razmenu informacija i u budućnosti biti tu da se međusobno pomažu, kad god su u mogućnosti i ma šta da je potrebno, te da je ovo jedna stvar koja, ne samo da će spasiti mnoge ljudske živote, već će i doprineti da međusobni odnosi budu jači, bolji i razvijeniji.
Ukazao je da smo svedoci velikog broja inficiranih na dnevnom nivou i u Srbiji i u Rumuniji, ali da su mere, kao što je uvođenje kovid sertifikata, ali i veliki broj smrtnih slučajeva, doprineli buđenju svesti kod građana o neophodnosti vakcinacije. 
Istakao je da je Srbija, zahvaljujući PR A. Vučiću, uspela da donese strateške odluke kada je u pitanju izgradnja novih bolnica i da je, u tom smislu, situacija u Srbiji nešto bolja, jer je u mogućnosti da sve svoje pacijente smesti i da ima dovoljno bolničkih kapaciteta, čime je sprečen kolaps zdravstenog sistema. Apelovao je na građane i Srbije i Rumunije da se vakcinišu i time sačuvaju, ne samo svoje, nego i živote svojih najmilijih.