Printer Friendly Version Интервју амб. С. Томашевића за Radio Romania International – медицинска помоћ коју је РС упутила Румунији и актуелна ситуација поводом пандемије корона вируса @ 1 November 2021 01:16 PM
 
 
Амб. С. Томашевић је дао интервју за Radio Romania International који је емитован у петак увече. Тема разговора била је медицинска помоћ коју је РС упутила Румунији, као и актуелна епидемиолошка ситуација у Румунији и РС. Истакао је да је још једном на делу солидарност између српског и румунског народа, нагласивши да је Србија, након неколико месеци када јој је Румунија притекла у помоћ са одређеним контигентом вакцина које су у том тренутку недостајале, овог пута препознала потребу румунске стране и промптно реаговала. 
Додао је да је иницијатива коју је покренуо ПР РС А. Вучић имала за циљ да се све оно што је Србија поседовала у одређеном тренутку, а што није било у употреби у нашем здравственом систему, стави на располагање Румунији. Реч је о помоћи која се састоји од више од 6000 јединица моноклонских антитела и 170 концентратора кисеоника. Истакао је да је поменуту помоћ у Београду испратио МСП РС Н. Селаковић, а да је он (амбасадор) имао ту част да је у име Р. Србије дочека у Румунији, заједно са ДС за европске послове у МИП Румуније Ј. Матеи и ДС у МУП Румуније и шефом Штаба за ванредне ситуације др Р. Арафатом. Нагласио је да је, према речима г. Арафата, та помоћ импресивна и да ће, у овом тренутку, омогућити да се једна јако лоша здравствена ситуација у Румунији заустави. Изразио је наду да ће, имајући у виду да Румунија у претходних неколико дана бележи велики број вакцинисаних на дневном нивоу (и до 100.000 дневно), та ситуација и на дужи рок бити позитивна и да ће се наша пријатељска и братска Румунија успешно изборити са овом великом пошасти.
Истакао је да је сигуран да ће Србија и Румунија у једној блиској сарадњи кроз размену информација и у будућности бити ту да се међусобно помажу, кад год су у могућности и ма шта да је потребно, те да је ово једна ствар која, не само да ће спасити многе људске животе, већ ће и допринети да међусобни односи буду јачи, бољи и развијенији.
Указао је да смо сведоци великог броја инфицираних на дневном нивоу и у Србији и у Румунији, али да су мере, као што је увођење ковид сертификата, али и велики број смртних случајева, допринели буђењу свести код грађана о неопходности вакцинације. 
Истакао је да је Србија, захваљујући ПР А. Вучићу, успела да донесе стратешке одлуке када је у питању изградња нових болница и да је, у том смислу, ситуација у Србији нешто боља, јер је у могућности да све своје пацијенте смести и да има довољно болничких капацитета, чиме је спречен колапс здравстеног система. Апеловао је на грађане и Србије и Румуније да се вакцинишу и тиме сачувају, не само своје, него и животе својих најмилијих.