Printer Friendly Version Sastanak sa direktorom Muzeja nacionalne umetnosti u Bukureštu @ 14 October 2021 01:06 PM

Ambasador Stefan Tomašević imao je sastanak sa direktorom Muzeja nacionalne umetnosti u Bukureštu Kalinom Steđereanom. Tokom sastanka razmotrene su mogućnosti saradnje institucija kulture R. Srbije i Rumunije. 

Ambasador Tomašević je istakao da poseban potencijal za saradnju dve države nosi činjenica da će Novi Sad i Temišvar 2022. odnosno 2023. biti evropske prestonice kulture. Kao pozitivan primer kulturne saradnje R. Srbije i Rumunije naveo je nedavno održanu izložbu Galerije Matice srpske u Temišvaru, kojoj je prisustvovala i potpredsednica Vlade i ministarka kulture R. Srbije Maja Gojković. Predložio je da se u narednom periodu organizuje slična, zajednička izložba Galerije Matice srpske u Muzeju nacionalne umetnosti u Bukureštu, posvećena modernizmu. 

Direktor Steđerean je prihvatio pomenuti predlog i ukazao da bi izložba mogla da se realizuje u drugoj polovini 2022. godine, a nakon toga i eventualno gostovanje bukureštanskog Muzeja u R. Srbiji.

Ambasador S. Tomašević se zahvalio sagovorniku na srdačnom prijemu i njegovoj spremnosti za saradnju. Istakao je da R. Srbija i Ambasada kulturnu saradnju sa Rumunijom drže vrlo visoko na agendi i ukratko predstavio rezultate RS u pogledu revitalizacije ključnih institucija kulture. Naglasio je da će novi Sporazum između dve Vlade o saradnji u oblasti obrazovanja, nauke, kulture, medija, omladine i sporta (čije se potpisivanje očekuje u narednom periodu), dodatno unaprediti saradnju u pomenutim oblastima.