Printer Friendly Version Састанак са директором Музеја националне уметности у Букурешту @ 14 October 2021 01:00 PM

Амбасадор Стефан Томашевић имао је састанак са директором Музеја националне уметности у Букурешту Калином Стеђереаном. Током састанка размотрене су могућности сарадње институција културе Р. Србије и Румуније. 

Амбасадор Томашевић је истакао да посебан потенцијал за сарадњу две државе носи чињеница да ће Нови Сад и Темишвар 2022. односно 2023. бити eвропске престонице културе. Као позитиван пример културне сарадње Р. Србије и Румуније навео је недавно одржану изложбу Галерије Матице српске у Темишвару, којој је присуствовала и потпредседница Владе и министарка културе Р. Србије Маја Гојковић. Предложио је да се у наредном периоду организује слична, заједничка изложба Галерије Матице српске у Музеју националне уметности у Букурешту, посвећена модернизму. 

Директор Стеђереан је прихватио поменути предлог и указао да би изложба могла да се реализује у другој половини 2022. године, а након тога и евентуално гостовање букурештанског Музеја у Р. Србији.

Амбасадор С. Томашевић се захвалио саговорнику на срдачном пријему и његовој спремности за сарадњу. Истакао је да Р. Србија и Амбасада културну сарадњу са Румунијом држе врло високо на агенди и укратко представио резултате РС у погледу ревитализације кључних институција културе. Нагласио је да ће нови Споразум између две Владе о сарадњи у области образовања, науке, културе, медија, омладине и спорта (чије се потписивање очекује у наредном периоду), додатно унапредити сарадњу у поменутим областима.