Printer Friendly Version Potpisivanje Memoranduma o razumevanju u oblasti transporta unutrašnjim plovnim putevima između Rumunije i Srbije @ 16 September 2021 09:54 AM

Ambasador Stefan Tomašević, prisustvovao je 9. septembra 2021. godine ceremoniji potpisivanja Memoranduma o razumevanju u oblasti transporta unutrašnjim plovnim putevima, između Agencije za upravljanje lukama Republike Srbije i Nacionalne kompanije „Administrativna uprava dunavskih morskih luka” Galaci iz Rumunije. Ceremoniji potpisivanja MoR su prisustvovali ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović, ambasadorka Rumunije u Republici Srbiji Silvija Davidoju i članovi srpske i rumunske delegacije iz lučkih uprava. 

Memorandumom o razumevanju se formalizuje i unapređuje saradnja između lučkih uprava u Republici Srbiji i Rumuniji  njegov cilj je da doprinese povećanju vidljivosti luka u Dunavskom slivu na evropskoj mapi luka, razvoju privrednih delatnosti u njihovom zaleđu i integrisanju luka u međunarodne multimodalne transportne lance. 

Ministar Momirović istakao je da je Rumunija sinonim prijateljstva sa Srbijom, jer je to država sa kojom nema otvorenih pitanja, ističući da su odnosi dve zemlje takvi bili kroz vekove. Naglasio je da su više decenija unazad izostajale investicije u vodnom saobraćaju i infrastrukturi u Srbiji i najavio je promene u tom pogledu. 

Ambasador Tomašević je naglasio značaj potpisivanja MoR za produbljivanje odnosa između dve države, ukazavši da je Dunav reka od velikog značaja za obe strane. Posebno je istakao plan R. Srbije, predstavljen od strane predsednika Aleksandra Vučića, koji predviđa značajna ulaganja u lučku infrastrukturu. Dodao je da je saradnja na Dunavu bitna zbog razvoja turizma i da su pored teretnih luka važna i međunarodna putnička pristaništa, kako bi se privukli turisti. Na kraju je zaključio da će  MoR značajno doprineti razvoju odnosa između lučkih uprava dve prijateljske susedne zemlje. 

Ambasadorka Davidoju je istakla da je potpisivanje MoR istorijski trenutak za saradnju dve zemlje u oblasti plovidbe Dunavom. Naglasila je da je MoR postavljen pravni okvir za razmenu informacija i investicija, te da će omogućiti bolji protok robe u oba smera. 

Nakon potpisivanja MoR održan je prvi bilateralni sastanak srpske i rumunske delegacije, na kojem su dogovorene buduće aktivnosti u pogledu predstojeće saradnje, a direktor Agencije za upravljanje lukama Vuk Perović otvarajući sastanak je istakao važnost potpisivanja MoR za dalje unapređenje luka u Dunavskom regionu.