Printer Friendly Version Neraskidivo vezivanje za Srbe u Rumuniji @ 10 September 2021 01:28 PM

Skriven u dolini reke Moriš, srednjevekovni manastir Bezdin, dragulj pravoslavne vere, i ovog Gospodnjeg leta bio je domaćin crkveno-narodnog Velikogospojinskog sabora u nedelju, 29. avgusta.

Nakon liturgije i rezanja kolača usledio je jedan nesvakidašnji radosni događaj za srpsku zajednicu u Rumuniji. Ljubav Božija, sve što je od Boga i dobroga, Isus Hristos je doneo pošto je postao čovek. A On je postao čovek blagodareći Bogomajci koja ga je rodila i postala time zastupnica vascelog ljudskog roda. Ona, po kome je posvećen manastir Bezdin, pokazuje da je njen jedinorodni sin Hristos došao na svet da nam podari istinsku zajednicu ljubavi i sve nas objedini. U nedelju u bezdinskom hramu dogodilo se krštenje malog Vasilija, sina Stefana Tomaševića, ambasadora Republike Srbije u Rumuniji, kao rađanje novog života po volji Božijoj. U otmenom sjaju svoje aristokratske gradnje, manastir Bezdin je pored svedočenja vekovima istorije, posvedočio i ulazak u srpsku zajednicu diplomatskog predstavnika Republike Srbije U Bukureštu, Njegove Ekselencije ambasadora Stefana Tomaševića. Svetlosni čin kršenja izvršili su sa ushićenjem, blagodarnošćy radošću protojerej-stavrofor dr Marinko Markov, arhijerejski zamenik  Justin (Stojanović), egzarh manastira Eparhije temišvarske, protojerej Blagoje Čobotin, a miropozanje je izvršio Njegovo preosveštenstvo vladika Lukijan.

Ulaskom u pravoslavlje našeg Vasilija, on je postao deo zajednice Srba u Rumuniji, ali i mi zajedno sa njim i preko njega.  Mi smo sada neraskidivo vezani za srpsku zajednicu u Rumuniji i to i za nas predstavlja ogromnu čast i zadovoljstvo imajući u vidu da ćemo se uvek vraćati, gde god bili i službovali za našu otadžbinu, Rumunija će uvek ostati "naša", a srpsku zajednicu ćemo uvek gledati kao našu braću, kao i manastir Bezdin, koji je postao naša duhovna kuća - punim srcem izjavio je Stefan Tomašević, ambasador Republike Srbije u Rumuniji, oduševljeno govoreći o lepoti i uređenosti svetinja Eparhije temišvarske na teritoriji države koja je, kako je ponovo istakao, po svemu prijateljska.

Nova vremena i novi vetrovi duvaju. Pored snažnih političkih, kulturnih i ekonomskih veza, duhovni most srpske zajednice nastavlja da snažno povezuje dve prijateljske susedne države Rumuniju i Srbiju. Da su veze između dve bratske zemlje poput legure čelika, postalo je još jasnije u blagodeti krštenja ambasadorovog sina. Krštenjem je načinjen krug kome nema kraja, koji simbolizuje večno jedinstvo krštenoga i njegove porodice sa srpskom zajednicom i zbog toga će se uvek vraćati Rumuniji. 

Izvor: Naša reč

Autor teksta: Nikola Lakić