Printer Friendly Version Нераскидиво везивање за Србе у Румунији @ 10 September 2021 01:23 PM

Скривен у долини реке Мориш, средњевековни манастир Бездин, драгуљ православне вере, и овог Господњег лета био је домаћин црквено-народног Великогоспојинског сабора у недељу, 29. августа.

Након литургије и резања колача уследио је један несвакидашњи радосни догађaj за српску заједницу у Румунији. Љубав Божија, све што је од Бога и доброга, Исус Христос је донео пошто је постао човек. А Он је постао човек благодарећи Богомајци која га је родила и постала тиме заступница васцелог људског рода. Она, по коме је посвећен манастир Бездин, показује да је њен јединородни син Христос дошао на свет да нам подари истинску заједницу љубави и све нас обједини. У недељу у бездинском храму догодило се крштење малог Василија, сина Стефана Томашевића, амбасадора Републике Србије у Румунији, као рађање новог живота по вољи Божијој. У отменом сјају своје аристократске градње, манастир Бездин је поред сведочења вековима историје, посведочио и улазак у српску заједницу дипломатског представника Републике Србије У Букурешту, Његове Екселенције амбасадора Стефана Томашевића. Светлосни чин кршења извршили су са усхићењем, благодарношћy радошћу протојереј-ставрофор др Маринко Марков, архијерејски заменик  Јустин (Стојановић), егзарх манастира Епархије темишварске, протојереј Благоје Чоботин, а миропозање је извршио Његово преосвештенство владика Лукијан.

Уласком у православље нашег Василија, он је постао део заједнице Срба у Румунији, али и ми заједно са њим и преко њега.  Ми смо сада нераскидиво везани за српску заједницу у Румунији и то и за нас представља огромну част и задовољство имајући у виду да ћемо се увек враћати, где год били и службовали за нашу отаџбину, Румунија ће увек остати "наша", а српску заједницу ћемо увек гледати као нашу браћу, као и манастир Бездин, који је постао наша духовна кућа - пуним срцем изјавио је Стефан Томашевић, амбасадор Републике Србије у Румунији, одушевљено говорећи о лепоти и уређености светиња Епархије темишварске на територији државе која је, како је поново истакао, по свему пријатељска.

Нова времена и нови ветрови дувају. Поред снажних политичких, културних и економских веза, духовни мост српске заједнице наставља да снажно повезује две пријатељске суседне државе Румунију и Србију. Да су везе између две братске земље попут легуре челика, постало је још јасније у благодети крштења амбасадоровог сина. Крштењем је начињен круг коме нема краја, који симболизује вечно јединство крштенога и његове породице са српском заједницом и због тога ће се увек враћати Румунији. 

Извор: Наша реч

Аутор текста: Никола Лакић