Printer Friendly Version Susret sa Adamom Puslojićem @ 4 August 2021 10:22 AM

Ambasador Stefan Tomašević prisustvovao je svečanosti u Nacionalnom muzeju rumunske književnosti povodom uručenja nagrade „Mihaj Eminesku“ (za poeziju i prevod) koja je za 2020/2021 godinu dodeljena srpskom pesniku i prevodiocu Adamu Puslojiću. Svečanosti su između ostalih prisustvovali i novopostavljeni DS u MIP Rumunije Andrei Novak, kao i srpski umetnik Dragoljub Firulović. Adam Puslojić počasni je član Rumunske akademije od 1995. godine i već decenijama unazad zaslužan za približavanje srpske i rumunske kulture. Svojim brojnim prevodima književnih dela nastavlja da produbljuje prijateljstvo dve susedne zemlje. 

Ambasador Tomašević je u kraćem govoru istakao da je Adam Puslojić napravio svojevrstan most prijateljstva između srpskog i rumunskog naroda dočaravajući dela Mihaji Emineskua generacijama u R. Srbiji. Naglasio je da su u R. Srbiji, zahvaljujući njegovom radu, poznati i savremeni rumunski književnici. Ukazao je da je svojim radom Adam Puslojić dao izuzetan doprinos razvoju prijateljstva dva naroda. Na kraju je istakao da je R. Srbija posvećena radu na unapređenju i razvoju odnosa R. Srbije i Rumunije u svim oblastima, a posebno u kulturi koja na najbolji načni spaja dve zemlje i dva naroda. 

U prostorijama Ambasade ambasador Tomašević sastao se sa srpskim književnicima Adamom  Puslojićem i Dragoljubom Firulovićem. Sastanku je prisustvovao i Razvan Vanku, potpredsednik Saveza književnika Rumunije. Sagovornici su razmenili mišljenja o pravcima buduće kulturne saradnje R. Srbije i Rumunije. Zajednički je konstatovano da je, imajući u vidu da je usled pandemije virusa COVID -19 došlo do određenog zastoja u kulturnoj saradnji, potrebno intenzivnije raditi na organizaciji književnih večeri, koncerata i izložbi a kako bi se srpska kultura još više približila rumunskoj javnosti.