Printer Friendly Version Сусрет са Адамом Пуслојићем @ 4 August 2021 10:15 AM

Амбасадор Стефан Томашевић присуствовао је свечаности у Националном музеју румунске књижевности поводом уручења награде „Михај Еминеску“ (за поезију и превод) која је за 2020/2021 годину додељена српском песнику и преводиоцу Адаму Пуслојићу. Свечаности су између осталих присуствовали и новопостављени ДС у МИП Румуније Андреи Новак, као и српски уметник Драгољуб Фируловић. Адам Пуслојић почасни је члан Румунске академије од 1995. године и већ деценијама уназад заслужан за приближавање српске и румунске културе. Својим бројним преводима књижевних дела наставља да продубљује пријатељство две суседне земље. 

Амбасадор Томашевић је у краћем говору истакао да је Адам Пуслојић направио својеврстан мост пријатељства између српског и румунског народа дочаравајући дела Михаји Еминескуа генерацијама у Р. Србији. Нагласио је да су у Р. Србији, захваљујући његовом раду, познати и савремени румунски књижевници. Указао је да је својим радом Адам Пуслојић дао изузетан допринос развоју пријатељства два народа. На крају је истакао да је Р. Србија посвећена раду на унапређењу и развоју односа Р. Србије и Румуније у свим областима, а посебно у култури која на најбољи начни спаја две земље и два народа.

У просторијама Амбасаде амбасадор Томашевић састао се са српским књижевницима Адамом  Пуслојићем и Драгољубом Фируловићем. Састанку је присуствовао и Разван Ванку, потпредседник Савеза књижевника Румуније. Саговорници су разменили мишљења о правцима будуће културне сарадње Р. Србије и Румуније. Заједнички је констатовано да је, имајући у виду да је услед пандемије вируса COVID -19 дошло до одређеног застоја у културној сарадњи, потребно интензивније радити на организацији књижевних вечери, концерата и изложби а како би се српска култура још више приближила румунској јавности.