Printer Friendly Version Sastanak ambasadora Stefana Tomaševića sa ministrom obrazovanja Rumunije Sorin Mihai Kmpeanuom @ 2 July 2021 12:12 PM

Ambasador Stefan Tomašević sastao se danas sa ministrom obrazovanja Rumunije Sorin Mihai Kmpeanuom a sa kojim je razmenio mišljenja o temama od posebnog značaja za bilateralnu saradnju dve zemlje. Obostrano je ukazano na istorijski dobre bilateralne odnose, te naglašen potencijal i spremnost za dodatno unapređenje i produbljivanje saradnje u oblasti obrazovanja. Posebno je istaknut značaj izučavanja srpskog i rumunskog jezika na univerzitetima dve prijateljske susedne zemlje.

Ambasador Tomašević se zahvalio Rumuniji na njenoj kontinuiranoj i principijelnoj podršci suverenitetu i teritorijalnom integritetu R. Srbije, kao i svesrdnoj podršci na putu EU integracija. Posebno se zahvalio Rumuniji na brzoj reakciji i donaciji 50.000 doza vakcine Astra-Zeneka što okarakterisao kao svojevrstan gest prijateljstva i dobrosusedstva.

Ministar Kmpeanu istakao je otvorenost Rumunije za zajednički rad sa R. Srbijom na unapređenju saradnje u oblasti obrazovanja i nadu za uspešnost budućih projekata. 

Posebno je istaknut značaj napretka koji je R. Srbija postigla u okviru saradnje sa Međunarodnom organizacijom Frankofonije i Univerzitetskom agencijom Frankofonije i u tom smislu puna podrška Rumunije.