Printer Friendly Version Састанак амбасадора Стефана Томашевића са министром образовања Румуније Сорин Михаи Кмпеануом @ 2 July 2021 12:09 PM

Амбасадор Стефан Томашевић састао се данас са министром образовања Румуније Сорин Михаи Кмпеануом а са којим је разменио мишљења о темама од посебног значаја за билатералну сарадњу две земље. Обострано је указано на историјски добре билатералне односе, те наглашен потенцијал и спремност за додатно унапређење и продубљивање сарадње у области образовања. Посебно је истакнут значај изучавања српског и румунског језика на универзитетима две пријатељске суседне земље.

Амбасадор Томашевић се захвалио Румунији на њеној континуираној и принципијелној подршци суверенитету и територијалном интегритету Р. Србије, као и свесрдној подршци на путу ЕУ интеграција.Посебно се захвалио Румунији на брзој реакцији и донацији 50.000 доза вакцине Астра-Зенека што окарактерисао као својеврстан гест пријатељства и добросуседства.

Министар Кмпеану истакао је отвореност Румуније за заједнички рад са Р. Србијом на унапређењу сарадње у области образовања и наду за успешност будућих пројеката.

Посебно је истакнут значај напретка који је Р. Србија постигла у оквиру сарадње са Међународном организацијом Франкофоније и Универзитетском агенцијом Франкофоније и у том смислу пуна подршка Румуније.