Printer Friendly Version Konferencija - „Trenutni izazovi međunarodnog javnog prava“ @ 25 June 2021 09:10 AM

Ambasador Stefan Tomašević učestvovao je na konferenciji  „Trenutni izazovi međunarodnog javnog prava – vizija diplomatskog kora Rumunije i rumunske akademske zajednice“ u organizaciji Unije bilateralnih privrednih komora Rumunije, a kojoj su prisustvovali predstavnici diplomatskog kora, akademske zajednice i stručne javnosti Rumunije. Na konferenciji je promovisana i knjiga Međunarodno javno pravo čiji je autor prof. dr Nasti Vladoju, predsednik Unije bilateralnih privrednih komora Rumunije. 

Ambasador Tomašević se u svom govoru osvrnuo na trenutne aspekte i izazove sa kojima se suočava međunarodno javno pravo iz perspektive R. Srbije, što je, kako je naveo,  značajno i za druge države članice UN koje su posvećene poštovanju principa postavljenih Poveljom UN. Ukazao je da jednostrano proglašena nezavisnost takozvanog „Kosova“, uz podršku nekih zemalja, predstavlja ozbiljan udarac temeljima međunarodnog prava, te da podrška secesionizmu, zasnovanom na terorizmu, otvara prostor za dalju radikalizaciju kako u Evropi tako i u čitavom Svetu. Naglasio je da se mora ukazati na važnost posvećenosti poštovanju međunarodnog prava i daljem odolevanju različitim pritiscima i da je istrajnost i principijelno poštovanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta država članica UN-a od ključnog interesa za međunarodno pravo. Istakao je važnost principijelne podrške koju Rumunija pruža Srbiji u pogledu teritorijalnog integriteta i suvereniteta, a kojom se brane instituti međunarodnog prava. Ukazao je i da su istrajnost i nepokolebljivost u tom smislu od velike važnosti, isto kao i odupiranje stalnim pritiscima na bilateralnom nivou, kao i unutar međunarodnih foruma, te da je to jedini način da se odbrani poredak koji podrazumeva zakon, slobodu i pravdu, vrednosti za koje su se borili naši preci.

Ambasador Tomašević je naglasio i da se trenutni izazovi koji se odnose na polje komunikacija, tehnološkog razvoja i terorizma, u velikoj meri utiču na međunarodnu bezbednost. Dodao je da su mnoga pravila redefinisana tokom pandemijske krize, te da je došlo do ograničavanja kretanja i putovanja, kako bi se uspostavio sistem za kontrolu zaraze, koja je takođe uticala i smanjila bilateralne i multilateralne aktivnosti. Naglasio je da su se tradicionalne pretnje međunarodnoj bezbednosti, kao što su oružani sukobi, agresija i nelegitimna upotreba sile, umnožile. Ukazao je da sa ponosom ističe da je bivša Jugoslavija, čiji je sukcesor R. Srbija, aktivno učestvovala i doprinela osnivanju UN i da je bila među prvih 50 zemalja potpisnica Povelje UN. Naglasio je da je Savet bezbednosti, kao jedno od najvažnijih tela UN-a i koji ima primarnu ulogu u održavanju međunarodnog mira i kolektivnog odvraćanja od upotrebe sile,  dužan da svoje delovanje zasniva na principima na kojima su zasnovane UN. Ukazao je da se zbog sukobljenih interesa na međunarodnoj sceni, povremeno pribegava jednostranim merama i akcijama koje podrivaju i dovode u pitanje efikasnost multilateralizma i mehanizama međunarodne saradnje, te da dovode do krize legitimiteta institucija kao što su UN. Naglasio je da tu pre svega misli na upotrebu oružane sile protiv suverenih država, protivno osnovnim principima kolektivne bezbednosti i bez pristanka Saveta bezbednosti UN. 

Ambasador Tomašević je podsetio na odluku o upotrebi oružane sile protiv SR Jugoslavije 1999. godine, a koja je doneta i izvršena bez saglasnosti Saveta bezbednosti UN, čime su povređena ne samo suverena prava R. Srbije, već je urušen i autoritet UN i ozbiljno ugrožena njegova primarna mirovna funkcija. Ukazao je na to da je upotreba oružane sile protiv SR Jugoslavije stvorila presedan i prostor za zaobilaženje i zanemarivanje UN-a kao ključnog okvira za prevazilaženje sporova i nesuglasica, a koje bi mogle predstavljati pretnju miru. Naglasio je da bi agresija protiv SR Jugoslavije trebalo da bude lekcija za budućnost o važnosti doslednog poštovanja Povelje UN i postignutih standarda u međunarodnom pravu, te da zemlje poput R. Srbije moraju insistirati na doslednoj primeni međunarodnog prava i poštovanju uloge međunarodnih organizacija u sprečavanju kršenja dogovorenih pravila. 

Na kraju svog izlaganja ambasador Tomašević je naglasio da u trenutnim okolnostima, koje su duboko promenile svet u kojem živimo, R. Srbija želi da da značajan doprinos globalnoj i regionalnoj bezbednosti, kako na bilateralnom, tako i na multilateralnom planu te da naša zemlja podržava napore UN na polju promocije i očuvanja mira i bezbednosti. Ukazao je i da je R. Srbija čvrsto opredeljena da nastavi da podržava globalne napore u borbi protiv terorizma. Zaključio je da će R. Srbija dosledno podržavati i braniti temelje međunarodnog prava, podjednako u svim sličnim budućim okolnostima, kao i do sada, te da je to jedini put ka sigurnosti, prosperitetu i svetloj budućnosti novih generacija.