Printer Friendly Version Конференција - „Тренутни изазови међународног јавног права“ @ 25 June 2021 08:51 AM

Амбасадор Стефан Томашевић учествовао је на конференцији  „Тренутни изазови међународног јавног права – визија дипломатског кора Румуније и румунске академске заједнице“ у организацији Уније билатералних привредних комора Румуније, а којој су присуствовали представници дипломатског кора, академске заједнице и стручне јавности Румуније. На конференцији је промовисана и књига Међународно јавно право чији је аутор проф. др Насти Владоју, председник Уније билатералних привредних комора Румуније. 

Амбасадор Томашевић се у свом говору осврнуо на тренутне аспекте и изазове са којима се суочава међународно јавно право из перспективе Р. Србије, што је, како је навео,  значајно и за друге државе чланице УН које су посвећене поштовању принципа постављених Повељом УН. Указао је да једнострано проглашена независност такозваног „Косова“, уз подршку неких земаља, представља озбиљан ударац темељима међународног права, те да подршка сецесионизму, заснованом на тероризму, отвара простор за даљу радикализацију како у Европи тако и у читавом Свету. Нагласио је да се мора указати на важност посвећености поштовању међународног права и даљем одолевању различитим притисцима и да је истрајност и принципијелно поштовање суверенитета и територијалног интегритета држава чланица УН-а од кључног интереса за међународно право. Истакао је важност принципијелне подршке коју Румунија пружа Србији у погледу територијалног интегритета и суверенитета, а којом се бране институти међународног права. Указао је и да су истрајност и непоколебљивост у том смислу од велике важности, исто као и одупирање сталним притисцима на билатералном нивоу, као и унутар међународних форума, те да је то једини начин да се одбрани поредак који подразумева закон, слободу и правду, вредности за које су се борили наши преци.

Амбасадор Томашевић је нагласио и да се тренутни изазови који се односе на поље комуникација, технолошког развоја и тероризма, у великој мери утичу на међународну безбедност. Додао је да су многа правила редефинисана током пандемијске кризе, те да је дошло до ограничавања кретања и путовања, како би се успоставио систем за контролу заразе, која је такође утицала и смањила билатералне и мултилатералне активности. Нагласио је да су се традиционалне претње међународној безбедности, као што су оружани сукоби, агресија и нелегитимна употреба силе, умножиле. Указао је да са поносом истиче да је бивша Југославија, чији је сукцесор Р. Србија, активно учествовала и допринела оснивању УН и да је била међу првих 50 земаља потписница Повеље УН. Нагласио је да је Савет безбедности, као једно од најважнијих тела УН-а и који има примарну улогу у одржавању међународног мира и колективног одвраћања од употребе силе,  дужан да своје деловање заснива на принципима на којима су засноване УН. Указао је да се због сукобљених интереса на међународној сцени, повремено прибегава једностраним мерама и акцијама које подривају и доводе у питање ефикасност мултилатерализма и механизама међународне сарадње, те да доводе до кризе легитимитета институција као што су УН. Нагласио је да ту пре свега мисли на употребу оружане силе против суверених држава, противно основним принципима колективне безбедности и без пристанка Савета безбедности УН. 

Амбасадор Томашевић је подсетио на одлуку о употреби оружане силе против СР Југославије 1999. године, а која је донета и извршена без сагласности Савета безбедности УН, чиме су повређена не само суверена права Р. Србије, већ је урушен и ауторитет УН и озбиљно угрожена његова примарна мировна функција. Указао је на то да је употреба оружане силе против СР Југославије створила преседан и простор за заобилажење и занемаривање УН-а као кључног оквира за превазилажење спорова и несугласица, а које би могле представљати претњу миру. Нагласио је да би агресија против СР Југославије требало да буде лекција за будућност о важности доследног поштовања Повеље УН и постигнутих стандарда у међународном праву, те да земље попут Р. Србије морају инсистирати на доследној примени међународног права и поштовању улоге међународних организација у спречавању кршења договорених правила. 

На крају свог излагања амбасадор Томашевић је нагласио да у тренутним околностима, које су дубоко промениле свет у којем живимо, Р. Србија жели да да значајан допринос глобалној и регионалној безбедности, како на билатералном, тако и на мултилатералном плану те да наша земља подржава напоре УН на пољу промоције и очувања мира и безбедности. Указао је и да је Р. Србија чврсто опредељена да настави да подржава глобалне напоре у борби против тероризма. Закључио је да ће Р. Србија доследно подржавати и бранити темеље међународног права, подједнако у свим сличним будућим околностима, као и до сада, те да је то једини пут ка сигурности, просперитету и светлој будућности нових генерација.