Printer Friendly Version Sastanak ambasadora Stefana Tomaševića sa ministarkom zdravlja Rumunije Joanom Mihaelom @ 7 June 2021 01:59 PM

Ambasador Stefan Tomašević sastao se 7. juna 2021. godine sa ministarkom zdravlja Rumunije Joanom Mihaelom. U konstruktivnom razgovoru sagovornici su razmenili mišljenja o borbi sa pandemijom izazvanom virusom COVID-19, saradnji dve države u ovoj oblasti i drugim pitanjima od zajedničkog interesa. 

Ambasador Tomašević predstavio je rezultate Vlade R. Srbije u borbi protiv virusa COVID-19. Takođe je predstavio uspeh R. Srbije u procesu vakcinacije stanovništva protiv virusa COVID-19, ističući da je cilj srpskih vlasti imunizacija 50% stanovništva do kraja juna 2021. godine. Posebno je naglasio da je u R. Srbiji, na Institutu Torlak, otpočela proizvodnja vakcine „Sputnjik V“, kao i da će u trećem kvartalu 2021. godine otpočeti proizvodnja vakcine kompanije „Sinofarm“. Ukazao je i da smatra da bi od izuzetnog značaja bilo da R. Srbija i Rumunija potpišu Memorandum o međusobnom priznavanju digitalnih sertifikata o vakcinaciji protiv virusa COVID -19. Zahvalio na principijelnom stavu Rumunije u pogledu suvereniteta i teritorijalnog integriteta R. Srbije, kao i na doslednoj podršci koju Rumunija pruža R. Srbiji na njenom evropskom putu.

Ministarka zdravlja Rumunije Joana Mihaela čestitala R. Srbiji na uspehu postignutom u borbi protiv virusa COVID-19. Naglasila je zainteresovanost rumunske strane za razmenu iskustava, naročito o načinu podsticanja stanovništva na vakcinaciju.