Printer Friendly Version Састанак амбасадора Стефана Томашевића са министарком здравља Румуније Јоаном Михаелом @ 7 June 2021 01:50 PM

Амбасадор Стефан Томашевић састао се 7. јуна 2021. године са министарком здравља Румуније Јоаном Михаелом. У конструктивном разговору саговорници су разменили мишљења о борби са пандемијом изазваном вирусом COVID-19, сарадњи две државе у овој области и другим питањима од заједничког интереса. 

Амбасадор Томашевић представио је резултате Владе Р. Србије у борби против вируса COVID-19. Такође је представио успех Р. Србије у процесу вакцинације становништва против вируса COVID-19, истичући да је циљ српских власти имунизација 50% становништва до краја јуна 2021. године. Посебно је нагласио да је у Р. Србији, на Институту Торлак, отпочела производња вакцине „Спутњик В“, као и да ће у трећем кварталу 2021. године отпочети производња вакцине компаније „Синофарм“. Указао је и да сматра да би од изузетног значаја било да Р. Србија и Румунија потпишу Меморандум о међусобном признавању дигиталних сертификата о вакцинацији против вируса COVID -19. Захвалио на принципијелном ставу Румуније у погледу суверенитета и територијалног интегритета Р. Србије, као и на доследној подршци коју Румунија пружа Р. Србији на њеном европском путу.

Министарка здравља Румуније Јоана Михаела честитала Р. Србији на успеху постигнутом у борби против вируса COVID-19. Нагласила је заинтересованост румунске стране за размену искустава, нарочито о начину подстицања становништва на вакцинацију.