Printer Friendly Version Srbija, evropski šampion u vakcinaciji @ 24 April 2021 07:07 PM
 
 
Rumunska televizija Antena 1 objavila je izjavu ambasadora Stefana Tomaševića 23. aprila, u okviru centralnih vesti emisije Observator (Posmatrač), koja se emituje u svakodnevnom terminu od 19 časova. 
 
Ambasador je govorio o uspešnoj vakcinaciji u Republici Srbiji, koja je omogućena nabavkom vakcina na različitim tržištima, zahvaljujući pravovremenom sagledavanju izazova pandemije od strane rukovodstva Srbije na čelu sa predsednikom Aleksandrom Vučićem. Naveo je da je Srbija vakcinisala trećinu punoletnog stanovništva sa obe doze vakcine. Govorio je o načinu prijavljivanja građana, fazama u okviru vakcinacije prema kategorijama, dobroj organizovanosti svih institucija u okviru sistema, kao i o vrstama vakcina koje su u opticaju. U odgovoru na pitanje novinara u vezi sa mogućnošću vakcinacije stranaca, ambasador se osvrnuo na dosadašnju pomoć koju je Srbija pružila susednim zemljama doniranjem vakcina kao svojevrsnim gestom solidarnosti ali i percepcije značaja te pomoći kako bi se zaštitile najranjivije kategorije stanovništva u regionu. Izneo je podatak o broju već vakcinisanih i prijavljenih stranaca, uz napomenu da je vakcinacija stanovnika Republike Srbije trenutno prioritet, te da će se nakon završetka procesa imunizacije građana Srbije, razmatrati nastavak vakcinisanja prijavljenih stranaca. Ambasador Stefan Tomašević istakao je značaj aktivnosti u vezi buduće proizvodnje vakcina u Republici Srbiji kako za njene građane, tako i za čitav region. Uputio je pohvale za uspešan proces vakcinacije u Rumuniji, koja se nalazi na samom vrhu evropskih zemalja po procentu vakcinisanih građana i poželeo dalju uspešnu borbu sa virusom, kao i što skoriju normalizaciju prilika.
 
 Navedena izjava preneta je i na veb platformi Anteninog "Observator"-a pod naslovom: "Srbija, evropski šampion u vakcinaciji" i preuzeta od strane drugih rumunskih portala.