Printer Friendly Version Bilateralne političke konsultacije Srbije i Rumunije @ 23 March 2021 04:19 PM

Ministarstvo spoljnih poslova Republike Srbije i Ministarstvo inostranih poslova Rumunije održali su danas u Bukureštu bilateralne političke konsultacije.

Delegaciju Republike Srbije predvodio je v.d. PMSP za bilateralnu saradnju ambasador Vladimir Marić, dok je domaćin u ime rumunske strane bio Jon Glja, generalni direktor Ministarstva inostranih poslova Rumunije za evropska i regionalna pitanja. 

U rumunskom Ministarstvu inostranih poslova PMSP Marić je imao i odvojen susret sa državnom sekretarkom Julijom Matei. 

Na sastanku sa državnom sekretarom Ministarstva inostranih poslova Rumunije Julijom Matei razgovarano je o evrointegracijama Srbije, pitanju KiM,  a posebna pažnja posvećena je regionalnom povezivanju, inicijativi „mini šengen“, kao i saradnji Srbije i Rumunije u međunarodnim organizacijama. Takođe, sagovornici su razmenili mišljenja o položaju nacionalnih manjina u obe zemlje i njihovom unapređenju.

U susretu sa generalnim direktorom za evropska i regionalna pitanja Jon Gljom razgovarano je o unapređenju bilateralnog dijaloga, saradnji na infrastrukturnim i energetskim projektima, ekonomskoj saradnji, evropskom putu Srbije i položaju nacionalnih manjina.