Printer Friendly Version Sastanak ambasadora Stefana Tomaševića sa rumunskim ministrom energetike Virđil Danijel Popeskuom @ 11 March 2021 02:45 PM
 
 
 
Ambasador Stefan Tomašević sastao se 11. marta 2021. godine sa rumunskim ministrom energetike Virđil Danijel Popeskuom. Sagovornici su razmenili mišljenja o saradnji u oblasti energetike R. Srbije i Rumunije, energetskoj interkonekciji kao i saradnji na budućim projektima. 
Ambasador je ukazao na značaj saradnje R. Srbije i Rumunije na hidroenergetskom i polovidbenom Sistemu Đerdap 1 i  Sistemu Đerdap 2, koji predstavlja primer dobrosusedske saradnje u regionu. Naglasio je značaj izgradnje gasovoda Mokrin-Arad za R. Srbiju. Ukazao je na potencijale buduće saradnje u oblasti energetike, a posebno na nove pravce snabdevanja sirovom naftom, revitalizacije produktivnosti, skladištenja energije kao i na saradnju u okviru Projekta severnog koridora u regionu Centralne i Južne Evrope. 
Ministar Popesku se saglasio sa konstatacijom ambasadora Tomaševića vezanom za saradnju Rumunije i Srbije u okviru hidroenergetskog i polovidbenog Sistemu Đerdap 1 i  Sistemu Đerdap 2. Istakao otvorenost Rumunije za saradnju na novim projektima. Ukazao da je za Rumuniju u ovom trenutku prioritetna izgradnja gasovoda Mokrin-Arad. Izrazio zainteresovanost za skorašnji susret sa resornim ministrom R. Srbije.