Printer Friendly Version Састанак амбасадора Стефана Томашевића са румунским министром енергетике Вирђил Данијел Попескуом @ 11 March 2021 02:43 PM
 
 
Амбасадор Стефан Томашевић састао се 11. марта 2021. године са румунским министром енергетике Вирђил Данијел Попескуом. Саговорници су разменили мишљења о сарадњи у области енергетике Р. Србије и Румуније, енергетској интерконекцији као и сарадњи на будућим пројектима. 
Амбасадор је указао на значај сарадње Р. Србије и Румуније на хидроенергетском и половидбеном Систему Ђердап 1 и  Систему Ђердап 2, који представља пример добросуседске сарадње у региону. Нагласио је значај изградње гасовода Мокрин-Арад за Р. Србију. Указао је на потенцијале будуће сарадње у области енергетике, а посебно на нове правце снабдевања сировом нафтом, ревитализације продуктивности, складиштења енергије као и на сарадњу у оквиру Пројекта северног коридора у региону Централне и Јужне Европе. 
Министар Попеску се сагласио са констатацијом амбасадора Томашевића везаном за сарадњу Румуније и Србије у оквиру хидроенергетског и половидбеног Систему Ђердап 1 и  Систему Ђердап 2. Истакао отвореност Румуније за сарадњу на новим пројектима. Указао да је за Румунију у овом тренутку приоритетна изградња гасовода Мокрин-Арад. Изразио заинтересованост за скорашњи сусрет са ресорним министром Р. Србије.