Printer Friendly Version Sastanak ambasadora Stefana Tomaševića sa ministrom inostranih poslova Rumunije Bogdanom Aureskuom @ 3 March 2021 01:23 PM
 
 
 
Ambasador Stefan Tomašević sastao se 3. marta 2021. godine sa ministrom inostranih poslova Rumunije Bogdanom Aureskuom. Sagovornici su razmenili mišljenja o aktuelnom stanju bilateralnih odnosa, pri čemu je obostrano potvrđena želja za jačanjem političkog dijaloga kako na  visokom tako i na radom nivou, podsticanjem projekata sektorske saradnje i unapređivanjem rešavanja bilateralnih pitanja od najvišeg interesa. Ukazano je na značaj ponovnog uspostavljanja rada Međuvladine mešovite komisije Srbije i Rumunije za nacionalne manjine. Takođe je razgovarano o evropskom putu R. Srbije, kao i saradnji u multilateralnim forumima. 
 
Ambasador je izrazio otvorenost Srbije za produbljivanje bilateralnih odnosa i preneo uverenje  da će oni biti ojačani i dodatno razgranati u narednom periodu. Naglasio je da prekogranična, trgovinska, investiciona i energetska saradnja, kao i saradnja u oblasti kulture i turizma, ima značajan potencijal za dalji razvoj odnosa između dve prijateljske susedne zemlje. Posebno se zahvalio Rumuniji na principijelnoj  podršci suverenitetu, teritorijalnom integritetu R. Srbije, kao i podršci u procesu EU integracija R. Srbije. Ambasador se zahvalio i na podršci koju je Rumunija dala tokom pandemije u cilju sigurnog tranzita naših građana preko njene teritorije. 
 
Ministar inostranih poslova Rumunije Bogdan Auresku je izrazio zadovoljstvo što će biti realizovana poseta ministra spoljnih poslova R. Srbije Nikole Selakovića Rumuniji u predstojećem periodu. Saglasio se sa potrebom daljeg razvoja ekonomske saradnje i u tom kontekstu osvrnuo se na mogućnost transportne i energetske povezanosti. Potvrdio je spremnost Rumunije da pruži ekspertsku podršku i svoja iskustava iz procesa EU integracija, kako bi pored političke bila data i ekspertska podrška Rumunije na putu EU integracija R. Srbija.