Printer Friendly Version Састанак амбасадора Стефана Томашевића са министром иностраних послова Румуније Богданом Аурескуом @ 3 March 2021 01:19 PM

 

Амбасадор Стефан Томашевић састао се 3. марта 2021. године са министром иностраних послова Румуније Богданом Аурескуом. Саговорници су разменили мишљења о актуелном стању билатералних односа, при чему је обострано потврђена жеља за јачањем политичког дијалога како на високом тако и на радом нивоу, подстицањем пројеката секторске сарадње и унапређивањем решавања билатералних питања од највишег интереса. Указано је на значај поновног успостављања рада Међувладине мешовите комисије Србије и Румуније за националне мањине. Такође је разговарано о европском путу Р. Србије, као и сарадњи у мултилатералним форумима.

Амбасадор је изразио отвореност Србије за продубљивање билатералних односа и пренео уверење  да ће они бити ојачани и додатно разгранати у наредном периоду. Нагласио је да прекогранична, трговинска, инвестициона и енергетска сарадња, као и сарадња у области културе и туризма, има значајан потенцијал за даљи развој односа између две пријатељске суседне земље. Посебно се захвалио Румунији на принципијелној  подршци суверенитету, територијалном интегритету Р. Србије, као и подршци у процесу ЕУ интеграција Р. Србије. Амбасадор се захвалио и на подршци коју је Румунија дала током пандемије у циљу сигурног транзита наших грађана преко њене територије. 

Министар иностраних послова Румуније Богдан Ауреску је изразио задовољство што ће бити реализована посета министра спољних послова Р. Србије Николе Селаковића Румунији у предстојећем периоду. Сагласио се са потребом даљег развоја економске сарадње и у том контексту осврнуо се на могућност транспортне и енергетске повезаности. Потврдио је спремност Румуније да пружи експертску подршку и своја искустава из процеса ЕУ интеграција, како би поред политичке била дата и експертска подршка Румуније на путу ЕУ интеграција Р. Србија.