Printer Friendly Version Intervju ambasadora Stefana Tomaševića za Radio Romănia Cultural @ 1 March 2021 09:22 AM

Ambasador Stefan Tomašević dao je intervju za Radio Romănia Cultural koji je emitovan 27. februara 2021. godine. Intervju je obuhvatao pitanja o Danu državnosti R. Srbije, bilateralnim odnosima R. Srbije i Rumunije, borbi protiv virusa Covid – 19 u R. Srbiji, turističkoj ponudi R. Srbije i ciljevima mandata u Rumuniji.

Ambasador je istakao istorijski značaj 15. februara u političkom, kulturnom i istorijskom kalendaru Srbije. Kada su u pitanju bilateralni odnosi Srbije sa Rumunijom ukazao da su oni zasnovani na tradicionalno prijateljskim vezama i razumevanju, a Srbija i Rumunija, kao susedne zemlje, dugi vremenski period primer su dobrosusedstva u regionu, a koje najbolje reflektuje natpis sa sablje koju je Knez Mihajlo poklonio rumunskom Knezu Kuzi - „Pouzdanom prijatelju u nesigurnim vremenima“, koja se čuva u Muzeju u Bukureštu. Naglasio je da dve zemlje imaju odličnu i razgranatu bilateralnu saradnju. Posebno je istakao da je Rumunija na principijelnoj poziciji podrške međunarodnom pravu, suverenitetu, integritetu i celovitosti R. Srbije, te je u okviru međunarodnih i regionalnih organizacija aktivno zastupala ovakve svoje stavove po ovom pitanju. Takođe je ukazao na značaj podrške koju Rumunija pruža u evropskim integracijama R. Srbije. 

Ambasador je između ostalog istakao da se R. Srbija, poput drugih zemalja, u 2020. godini suočila sa velikim izazovima, pre svega zdravstvenim, kao i da su svi činioci u državi bili fokusirani na sprečavanje širenja virusa i očuvanja života i zdravlja građana. Naglasio je da se sa tim izazovima, Srbija suočila bolje nego mnoge bogatije i razvijenije države Evrope i sveta. Ukazao je da u regionu R. Srbija ima najmanju stopu smrtnosti. Kada je u pitanju vakcinacija protiv virusa COVID-19,  istakao je da je R. Srbija druga u Evropi po broju vakcinisanih na sto stanovnika, i da je premašen broj od milion datih doza vakcine. Naglasio je da građani R. Srbije mogu da biraju između Pfizer-BioNTech, AstraZeneca, Sputnjik V i kineske vakcine kompanije Sinofarm. Ambasador je donaciju vakcina Severnoj Makedoniji i Crnoj Gori ocenio je svojevrsnim gestom solidarnosti kako bi se doprinelo imunizaciji najranjivijeg dela stanovništva uz navođenje da će se sa ovakvom praksom pomoći susedima nastaviti i u budućnosti. Naglasio je da je pored nabavke vakcine Srbija jedna od retkih država koja je među prvim u svetu, čak pre zemalja EU,  u rekordnom roku napravila i otvorila dve Kovid bolnice. Istakao je da je apsolutni prioritet srpskih vlasti uspešan završetak započetih projekata zdravstvene infrastrukture, ali se ogromna pažnja posvećuje i zdravstvenim radnicima.  Ukazao je da ovaj upeh, u borbi sa pandemijom izazvanom virusom COVID-19, ne bi bio moguć bez odgovorne ekonomske politike koju vodi Vlada R. Srbije zajedno sa predsednikom A. Vučićem. Ekonomski uspeh koji je R. Srbija ostvarila stavlja je na prvo mesto po ekonomskom rastu u Evropi. Naglasio je da je R. Srbija u prvom kvartalu 2020. godine imala  rast od 5,2 odsto, dok je evrozona bila na minus 3,2 odsto, u drugom kvartalu Srbija je imala rast od minus 6,3 odsto, dok je evrozona imala minus od 14,7 odsto, a u trećem kvartalu, kada je evrozona imala minus od 4,3 odsto, Srbija je imala samo minus 1,4 odsto. Dodao da je R. Srbija u 2020. godini imala pad od samo 1 odsto BDP, a plate i penzije su nastavile da rastu, dok je stopa javnog duga oko 56,8 odsto BDP.  Ukazao je i da je Vlada R. Srbija u februaru ove godine usvojila novi treći paket ekonomskih mera u vrednosti od 249 miliona dinara, a ukupna vrednost sva tri paketa ekonomskih mera je oko 8 milijardi evra. Treći paket za razliku od prethodna dva obuhvata velika preduzeća koja takođe trpe posledice pandemije, a on će pomoći da se smanje negativne posledice izazvane virusom Covid -19, da građani ne izgube radna mesta i da privreda nastavi nesmetano da funkcioniše. 

Ambasador je predstvio i turističku ponudu naše zemlje i pozvao je sve građane Rumunije da posete R. Srbiju i upoznaju se sa čarima planina, banja, gradova, festivala kao i sa istorijskim nasleđem i gastronomijom. 

Na kraju intervjua je zaključio da su unapređenje bilateralnih odnosa sa Rumunijom koji imaju potencijal da budu na nivou strateškog partnerstva, imajući u vidu istoriju dobrosusedstva dve zemlje i prijateljstva dva naroda, razvijanje ekonomskih odnosa, promovisanjem potencijala za dalja direktna ulaganja na obe strane i pružanjem pomoći radi plasmana gotovih proizvoda i sirovina kako bi se trgovinska razmena dodatno povećala u narednim godinama, saradnja u okviru prekograničnih projekata, podrška kulturnoj, prosvetnoj, naučnoj i sportskoj saradnji, te podrška srpskoj zajednici da nastavi da neguje duh dobrosusedstva, svoju tradiciju i kulturu na prostoru Rumunije, uz borbu, zalaganje i pomoć za ostvarivanje svih prava koja Srbima pripadaju kao građanima Rumunije, osnovni ali ne i jedini ciljevi tokom njegovog mandata u Rumuniji.