Printer Friendly Version Potpisan sporazum Srbije i Rumunije u oblasti socijalne sigurnosti @ 31 October 2016 11:57 AM

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja u Vladi Republike Srbije, Aleksandar Vulin, i ministar za rad, zapošljavanje, socijalnu zaštitu i starije osobe u Vladi Rumunije, Dragoš Pislaru, potpisali su 28. oktobar 2016. godine u Beogradu Sporazum o socijalnoj sigurnosti i Administrativni sporazum za njegovo sprovođenje.

Ministar Vulin je tom prilikom istakao da se ovim dokumentima našim radnicima u Rumuniji osiguravaju sva prava koja imaju i domaći zaposleni, a sa druge strane, Srbija pokazuje da je zemlja u koju vredi doći, raditi i biti u potpunosti zaštićen.

Sporazum o socijalnoj sigurnosti između Srbije i Rumunije odnosi se na osiguranje, penzijsko osiguranje, porodiljske nadoknade i dečji dodatak, predočio je ministar, napominjući da je novi sporazum zamenio sporazum iz 70-ih godina prošlog veka, koji ni izbliza nije imao ovu širinu. On je istovremeno izneo očekivanje da će između dve zemlje biti više zapošljavanja nego što je to bio slučaj do sada, podsetivši i na to da su otvoreni granični prelazi koji omogućavaju da ljudi brže i lakše komuniciraju.

Prema njegovim rečima, sporazum je potpisan uoči važnog susreta premijera dveju zemalja, koji bi trebalo da bude realizovan u Temišvaru 10. novembra 2016. godine.

Na ovaj način se, kako je ocenio ministar Vulin, pokazuje bliskost u odnosima dveju zemalja i u kojoj meri su one spremne da pomognu jedna drugoj, čuvajući prava građana kada rade u drugoj zemlji.

Ministar Vulin je istovremeno preneo zahvalnost rumunskom kolegi na ličnom naporu i entuzijazmu da do potpisivanja sporazuma dođe, ali takođe na principijelnoj poziciji Rumunije kada je u pitanju Kosovo i Metohija.

Ministar Pislaru je ocenio da će potpisani sporazum građanima Srbije i Rumunije pre svega pomoći da ostvare svoja prava na jednostavniji i lakši način, uz ocenu da je on odraz dugogodišnje dobre saradnje i velikog prijateljstva dveju zemalja.