Printer Friendly Version Потписан споразум Србије и Румуније у области социјалне сигурности @ 31 October 2016 11:54 AM

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања у Влади Републике Србије, Александар Вулин, и министар за рад, запошљавање, социјалну заштиту и старије особе у Влади Румуније, Драгош Пислару, потписали су 28. октобар 2016. године у Београду Споразум о социјалној сигурности и Административни споразум за његово спровођење.

Министар Вулин је том приликом истакао да се овим документима нашим радницима у Румунији осигуравају сва права која имају и домаћи запослени, а са друге стране, Србија показује да је земља у коју вреди доћи, радити и бити у потпуности заштићен.

Споразум о социјалној сигурности између Србије и Румуније односи се на осигурање, пензијско осигурање, породиљске надокнаде и дечји додатак, предочио је министар, напомињући да је нови споразум заменио споразум из 70-их година прошлог века, који ни изблиза није имао ову ширину. Он је истовремено изнео очекивање да ће између две земље бити више запошљавања него што је то био случај до сада, подсетивши и на то да су отворени гранични прелази који омогућавају да људи брже и лакше комуницирају.

Према његовим речима, споразум је потписан уочи важног сусрета премијера двеју земаља, који би требало да буде реализован у Темишвару 10. новембра 2016. године.

На овај начин се, како је оценио министар Вулин, показује блискост у односима двеју земаља и у којој мери су оне спремне да помогну једна другој, чувајући права грађана када раде у другој земљи.

Министар Вулин је истовремено пренео захвалност румунском колеги на личном напору и ентузијазму да до потписивања споразума дође, али такође на принципијелној позицији Румуније када је у питању Косово и Метохија.

Министар Пислару је оценио да ће потписани споразум грађанима Србије и Румуније пре свега помоћи да остваре своја права на једноставнији и лакши начин, уз оцену да је он одраз дугогодишње добре сарадње и великог пријатељства двеју земаља.