Printer Friendly Version Дан српског језика у Румунији @ 19 October 2016 12:54 PM

Парламент Румуније донео је Закон о установљавању Дана српског језика у Румунији. Предлог за доношење закона поднео је крајем 2015. године посланик из редова Савеза Срба у Румунији, Славомир Гвозденовић. Предлог закона је једногласно усвојен у Парламенту 6. септембра 2016. године, а ступио је на снагу 17. октобра 2016. године.

Закон, који носи број 177/2016, установљава 21. новембар као Дан српског језика у Румунији. Наведени датум изабран је јер симболише прелазак Срба из данашње Румуније на употребу новог српског писма које је утемељио велики реформатор, Вук Стефановић Караџић. Наиме, на тај дан, 1826. године, Димитрије Пантић Тирол, темишварски писац и публициста, обавестио је Вука Караџића да је новим писмом штампао први број „Банатског алманаха“, једне од првих публикација на српском језику.

Текст Закона на српском језику:

ЗАКОН о установљавању Дана српског језика

Члан 1.

Установљава се 21. новембар као Дан српског језика

Члан 2.

(1) У срединама у којима живе припадници српске заједнице ће једном годишње, поводом прославе Дана српског језика, бити организоване манифестације посвећене овом дану.

(2) Централни и локални органи јавне власти, невладине организације и друге институције могу логистички и финансијски помагати прославу овог дана.

Члан 3.

У образовним установама у којима се предаје српски језик, 21. новембра биће организован културно-уметнички програм посвећен овом празнику.

Члан 4.

Румунско радиодифузно удружење и Румунска национална телевизија, у својству јавних сервиса, могу у своје програме уврстити делове манифестација посвећених овом празнику.

Текст Закона на румунском језику можете преузети овде.