Printer Friendly Version Obeležena 100-godišnjica borbi na Dobrudžanskom frontu u Rumuniji @ 5 September 2016 12:56 PM

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja u Vladi Republike Srbije, Aleksandar Vulin, predvodio je 3. septembra državnu ceremoniju polaganja venaca i odavanja počasti povodom obeležavanja jubilarne 100-godišnjice borbi na Dobrudžanskom frontu. Ceremonija je održana kod spomenika srpskim borcima Prve srpske dobrovoljačke divizije u Prvom svetskom ratu u Medđidiji u Rumuniji.

Skupu, koji je počeo verskim obredom, prisustvovali su i ambasador Srbije u Bukureštu, predstavnici Ministarstva odbrane Češke Republike, predstavnici Vojske Rumunije, predstavnici Sekretarijata za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama Vojvodine i Udruženja za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije. Organizator komemorativne ceremonije je Liga rumunsko-srpskog prijateljstva i Asocijacija kulta heroja „Ređina Maria“, filijala Konstanca.

Ministar Vulin je u govoru rekao da je Srbija u Rumuniji uvek videla i znala da ima prijatelja, baš kao što i Rumunija uvek može da se osloni na Srbiju, dodavši: “Zahvaljujući kostima ovih pravednika, Srbija je izborila pravo da sama odlučuje ko su joj prijatelji i tog se prava nikada neće odreći. Prijatelje biramo sami, a neprijatelji lako izaberu nas”. Ministar Vulin zahvalio je Rumuniji zato što čuva uspomenu na Srbe koji su dali svoje živote za slobodu tokom Prvog svetskog rata.

U spomen kosturnici u Medđidiji počiva oko 8.000 boraca Prve srpske dobrovoljačke divizije.