Printer Friendly Version Обележена 100-годишњица борби на Добруџанском фронту у Румунији @ 5 September 2016 12:48 PM

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања у Влади Републике Србије, Александар Вулин, предводио је 3. септембра државну церемонију полагања венаца и одавања почасти поводом обележавања јубиларне 100-годишњице борби на Добруџанском фронту. Церемонија је одржана код споменика српским борцима Прве српске добровољачке дивизије у Првом светском рату у Медђидији у Румунији.

Скупу, који је почео верским обредом, присуствовали су и амбасадор Србије у Букурешту, представници Министарства одбране Чешке Републике, представници Војске Румуније, представници Секретаријата за културу, јавно информисање и односе са верским заједницама Војводине и Удружења за неговање традиција ослободилачких ратова Србије. Организатор комеморативне церемоније била је Лига румунско-српског пријатељства и Асоцијација култа хероја „Ређина Мариа“, филијала Констанца.

Министар Вулин је у говору рекао да је Србија у Румунији увек видела и знала да има пријатеља, баш као што и Румунија увек може да се ослони на Србију, додавши: „Захваљујући костима ових праведника, Србија је изборила право да сама одлучује ко су јој пријатељи и тог се права никада неће одрећи. Пријатеље бирамо сами, а непријатељи лако изаберу нас“. Министар Вулин захвалио је Румунији зато што чува успомену на Србе који су дали своје животе за слободу током Првог светског рата.

У спомен костурници у Медђидији почива око 8.000 бораца Прве српске добровољачке дивизије.