Printer Friendly Version Poseta delegacije Udruženja potomaka ratnika Srbije 1912-1920 @ 28 July 2016 07:57 AM

U sklopu posete mestima u Rumuniji i Bugarskoj – značajnih za očuvanje i razvijanje tradicija naše slavne prošlosti, delegacija Saveza udruženja potomaka ratnika Srbije 1912-1920 je boravila u Rumuniji, u periodu 24-26. jula o.g. Delegaciju, koju je činilo oko 40 potomaka naših ratnika, predvodio je predsedik Republičkog odbora Saveza, pukovnik Ljubomir Marković.
Delegacija je u ponedeljak, 25. jula o.g, u prisustvu najviših rukovodilaca rumunskog Udruženja ratnih veterana, položila venac na Spomenik neznanom junaku – najvažniji Memorijal u Rumuniji posvećen rumunskim vojnicima palim u Prvom i Drugom svetskom ratu, a koji se nalazi u Bukureštu. Istog dana, priređen je sastanak za našu delegaciju u sedištu rumunskog Udruženja ratnih veterana. Naša delegacija je, takođe, posetila ambasadu R.Srbije u Bukureštu.


Sutradan, 26. jula, delegacija je posetila Medđidiju, gde je položila venac na Spomen kosturnicu Prve srpske dobrovoljačke divizije – gde je sahranjeno preko 3 hiljade vojnika palih u bitkama na tzv. Dobrudžanskom frontu, pre 100 godina (od avgusta do oktobra 1916). Ceremoniji polaganja venaca je prisustvovao i gradonačelnik Medđidije Valentin Vrabie, koji je potom primio delegaciju i u sedištu primarije (gradskoj kući). Nakon posete Medđidiji, naša delegacija je produžila za Konstancu, odnosno za Bugarsku.
Svim aktivnostima naše delegacije su prisustvovali predstavnici ambasade, izaslanik Ministarstva odbrane.R.Srbije u Rumuniji i predstavnici Saveza Srba u Rumuniji.