Printer Friendly Version Посета делегације Удружења потомака ратника Србије 1912-1920 @ 28 July 2016 07:54 AM

У склопу посете местима у Румунији и Бугарској – значајних за очување и развијање традиција наше славне прошлости, делегација Савеза удружења потомака ратника Србије 1912-1920 је боравила у Румунији, у периоду 24-26. јула о.г. Делегацију, коју је чинило око 40 потомака наших ратника, предводио је председик Републичког одбора Савеза, пуковник Љубомир Марковић.
Делегација је у понедељак, 25. јула о.г, у присуству највиших руководилаца румунског Удружења ратних ветерана, положила венац на Споменик незнаном јунаку – најважнији Меморијал у Румунији посвећен румунским војницима палим у Првом и Другом светском рату, а који се налази у Букурешту. Истог дана, приређен је састанак за нашу делегацију у седишту румунског Удружења ратних ветерана. Наша делегација је, такође, посетила амбасаду Р.Србије у Букурешту.


Сутрадан, 26. јула, делегација је посетила Медђидију, где је положила венац на Спомен костурницу Прве српске добровољачке дивизије – где је сахрањено преко 3 хиљаде војника палих у биткама на тзв. Добруџанском фронту, пре 100 година (од августа до октобра 1916). Церемонији полагања венаца је присуствовао и градоначелник Медђидије Валентин Врабие, који је потом примио делегацију и у седишту примарије (градској кући). Након посете Медђидији, наша делегација је продужила за Констанцу, односно за Бугарску.
Свим активностима наше делегације су присуствовали представници амбасаде, изасланик Министарства одбране.Р.Србије у Румунији и представници Савеза Срба у Румунији.