Printer Friendly Version Dani srpske kulture u Bukureštu @ 5 October 2015 08:59 AM

30. septembra 2015. godine, u Bukureštu su počeli Dani srpske kulture. Ovu manifestaciju već treću godinu za redom organizuje bukureštanska podružnica Saveza Srba u Rumuniji i može se reći da je već postala tradicionalna (do 2013. godine Dani srpske kulture održavani su samo u Temišvaru).
Manifestacija je počela svečanom inauguracijom sedišta podružnice Saveza Srba u Bukureštu, što je veoma značajan događaj imajući u vidu da ova podružnica od 2002. godine nije imala sedište u glavnom gradu Rumunije. Za ponovno dobijanje sedišta, kao i značajan porast aktivnosti bukureštanske podružnice, svakako je najzaslužniji predsednik podružnice Borislav Velimirović, koji je tu funkciju preuzeo 2013. godine.
Na svečanom otvaranju, osim B.Velimirovića, govorili su Ognjen Krstić, predsednik Saveza Srba za celu Rumuniju, i Dragan Krstić, potpredsednik Lige srpsko-rumunskog prijateljstva.
Ispred ambasade okupljenima se obratio otpravnik poslova a.i. Goran Gvozdenović. Okupljenima se obratila i Nina Sajić, ambasador BiH u Bukureštu.


Za razliku od prethodne dve godine, kada je ova manifestacija trajala po dva dana, ove godine trajala je čak četiri dana, a program je obuhvatio izložbe, koncerte, projekcije filmova i predstavljanje srpskog folklora.
Svečano otvaranje snimala je Rumunska nacionalna televizija, koja je ispratila i ostale događaje u okviru ove manifestacije, i koja će emitovati posebnu emisiju o Danima srpske kulture u Bukureštu.