Printer Friendly Version Дани српске културе у Букурешту @ 5 October 2015 08:58 AM


30. септембра 2015. године, у Букурешту су почели Дани српске културе. Ову манифестацију већ трећу годину за редом организује букурештанска подружница Савеза Срба у Румунији и може се рећи да је већ постала традиционална (до 2013. године Дани српске културе одржавани су само у Темишвару).
Манифестација је почела свечаном инаугурацијом седишта подружнице Савеза Срба у Букурешту, што је веома значајан догађај имајући у виду да ова подружница од 2002. године није имала седиште у главном граду Румуније. За поновно добијање седишта, као и значајан пораст активности букурештанске подружнице, свакако је најзаслужнији председник подружнице Борислав Велимировић, који је ту функцију преузео 2013. године.
На свечаном отварању, осим Б.Велимировића, говорили су Огњен Крстић, председник Савеза Срба за целу Румунију, и Драган Крстић, потпредседник Лиге српско-румунског пријатељства.
Испред амбасаде окупљенима се обратио отправник послова a.i. Горан Гвозденовић. Окупљенима се обратила и Нина Сајић, амбасадор БиХ у Букурешту.


За разлику од претходне две године, када је ова манифестација трајала по два дана, ове године трајала је чак четири дана, а програм је обухватио изложбе, концерте, пројекције филмова и представљање српског фолклора.
Свечано отварање снимала је Румунска национална телевизија, која је испратила и остале догађаје у оквиру ове манифестације, и која ће емитовати посебну емисију о Данима српске културе у Букурешту.