Printer Friendly Version Poseta ministra pravde Republike Srbije Nikole Selakovića Rumuniji @ 21 September 2015 12:26 PM

Na poziv rumunskog ministra pravde R.Kazanćuka, ministar pravde Republike Srbije Nikola Selaković, u pratnji pomoćnika ministra Čedomira Backovića, boravio je u poseti Rumuniji u periodu 18-20. septembra 2015. godine, radi učešća na neformalnom sastanku ministara pravde zemalja Podunavskog regiona. Pomenutom sastanku, održanom 19. septembra o.g. u delti Dunava, prisustvovali su još i ministri pravde Austrije, Moldavije i Slovačke, dok su, zbog eskalacije krize sa izbeglicama, učešće otkazali ministri pravde Mađarske, Hrvatske i Slovenije.
Iako u užem sastavu od prvobitno planiranog, ovaj sastanak je bio veoma korisan i, prema rečima ministra Selakovića, postignut je načelni dogovor da se sledeći neformalni sastanak u ovom formatu održi u Srbiji, najverovatnije početkom/u prvoj polovini 2016.g.



Osim zajedničkog sastanka ministara pravde, ministar Selaković je sa ministrom Kazanćukom imao i bilateralni razgovor, koji je u najvećoj meri bio posvećen razmeni iskustava u organizaciji pravosudnih sistema dve zemlje. Ministar Kazanćuk je upoznao sa rešenjima koja su primenjena u Rumuniji, kao i o zahtevima Evropske unije prema Rumuniji u ovoj oblasti – kako u periodu pristupanja, tako i u aktuelnom periodu (u okviru Mehanizma saradnje i verifikacije – CVM).
Ministar Kazanćuk je ponudio pomoć ministarstva pravde Rumunije našoj zemlji u procesu pristupanja EU - vezano za poglavlja 23 i 24, naglasivši da Rumunija raspolaže potrebnim ekspertizama, uključujući i o problematici manjinskih prava.