Printer Friendly Version Посета министра правде Републике Србије Николе Селаковића Румунији @ 21 September 2015 12:25 PM

На позив румунског министра правде Р.Казанћука, министар правде Републике Србије Никола Селаковић, у пратњи помоћника министра Чедомира Бацковића, боравио је у посети Румунији у периоду 18-20. септембра 2015. године, ради учешћа на неформалном састанку министара правде земаља Подунавског региона. Поменутом састанку, одржаном 19. септембра о.г. у делти Дунава, присуствовали су још и министри правде Аустрије, Молдавије и Словачке, док су, због ескалације кризе са избеглицама, учешће отказали министри правде Мађарске, Хрватске и Словеније.
Иако у ужем саставу од првобитно планираног, овај састанак је био веома корисан и, према речима министра Селаковића, постигнут је начелни договор да се следећи неформални састанак у овом формату одржи у Србији, највероватније почетком/у првој половини 2016.г.



Осим заједничког састанка министара правде, министар Селаковић је са министром Казанћуком имао и билатерални разговор, који је у највећој мери био посвећен размени искустава у организацији правосудних система две земље. Министар Казанћук је упознао са решењима која су примењена у Румунији, као и о захтевима Европске уније према Румунији у овој области – како у периоду приступања, тако и у актуелном периоду (у оквиру Механизма сарадње и верификације – CVM).
Министар Казанћук је понудио помоћ министарства правде Румуније нашој земљи у процесу приступања ЕУ - везано за поглавља 23 и 24, нагласивши да Румунија располаже потребним експертизама, укључујући и о проблематици мањинских права.