Printer Friendly Version Delegacija Narodne skupštine na sastanku Generalnog odbora za socijalni razvoj, obrazovanje, istraživanje i nauku PS PSJIE u Bukureštu @ 27 February 2015 09:15 AM

Članica stalne delegacije Narodne skupštine u Parlamentarnoj skupštini Procesa saradnje u jugoistočnoj Evropi Olena Papuga učestvuje na sastanku Generalnog odbora socijalni razvoj, obrazovanje, istraživanje i nauku, koji se održava 26. i 27. februara u Bukureštu, Rumunija.
Centralna tema sastanka, na kome učestvuju predstavnici parlamenata iz devet država članica PSJIE, je položaj različitih kategorija ugrožene dece, normativa, implementacija i statistički podaci, kao i perspektiva regionalne saradnje i regionalnih projekata u ovoj oblasti. Nakon uvodnog obraćanja protpredsednice Donjeg doma Parlamenta Rumunije Rodike Nasar, učesnicima su se obratili  predstavnici Odeljenja za ljudska prava, zaštitu manjina i saradnju sa Savetom Evrope Ministarstva spoljnih poslova i predstavnici UNICEF-a u Rumuniji.
Na kraju sastanka, usvojen je Izveštaj Generalnog odbora na temu: „Prevencija socijalne isključenosti dece pod rizikom: investicija u regionalni razvoj“ i Rezolucija kojom se pozivaju sve države učesnice da nastave da zajednički rade i pojačaju napore na unapređenju položaja različitih kategorija ugrožene dece.    
Na sastanku učestvuju predstavnici parlamenata Rumunije, Turske, Crne Gore, Albanije, BiH, Bugarske, Slovenije, Moldavije i Srbije.  Na sastanku su bili prisutni i ambasador Republike Srbije u Rumuniji Branko Branković i ministar savetnik Goran Gvozdenović.