Printer Friendly Version Delegacija Odbora za spoljne poslove Narodne skupštine Republike Srbije u dvodnevnoj poseti Parlamentu Rumunije @ 24 February 2015 08:10 AM

Delegacija Odbora za spoljne poslove Narodne skupštine Republike Srbije u sastavu: Aleksandra Đurović, predsednik Odbora, dr Dijana Vukomanović, zamenik predsednika i članovi Odbora dr Aleksandra Tomić i prof. dr Ninoslav Stojadinović, nalazi se u dvodnevnoj poseti Parlamentu Rumunije, na poziv Odbora za spoljne poslove Senata Rumunije.
Delegacija je 23.02.2015. imala sastanke sa članovima Odbora za spoljne poslove Senata, članovima Poslaničke grupe prijateljstva sa Srbijom, članovima Odbora za spoljne poslove Doma predstavnika i potpredsednikom Senata, Kristijanom Dumitreskuom.

U razgovorima je istaknut značaj dobrih odnosa dve zemlje i parlamentarne saradnje u svim oblastima, a posebno u oblasti evropskih integracija Srbije. Rumunski domaćini su istakli da podržavaju teritorijalni integritet i suverenitet Republike Srbije kao i njen evropski put.

Aleksandra Đurović, predsednik Odbora za spoljne poslove je istakla da Srbija pridaje veliki značaj dobrim bilateralnim odnosima sa Rumunijom i da je spremna da neguje dobrosusedske odnose i da u prijateljskom dijalogu rešava sva pitanja. Upoznala je sagovornike da je Narodna skupština nedavno usvojila tri zakona o potvrđivanju Sporazuma između Republike Srbije i Republike Rumunije o otvaranju međunarodnog graničnog prelaza, ocenivši da će nova tri granična prelaza doprineti lakšem kretanju građana i bržem razvijanju ekonomskih odnosa. Izrazila je nadu da će podrška evropskim integracijama Srbije biti nastavljena, na način koji će donositi rezultate i biti od interesa za obe strane.

Sagovornici su razmenili i mišljenja i stavove o međunarodnim standardima poštovanja ljudskih i manjinskih prava. Delegacija će 24.02.2015. imati sastanke sa članovima Odbora za evropske poslove Senata i Doma predstavnika i sa državnim sekretarom u Ministarstvu spoljnih poslova Rumunije.