Printer Friendly Version Делегација Одбора за спољне послове Народне скупштине Републике Србије у дводневној посети Парламенту Румуније @ 24 February 2015 08:08 AM

Делегација Одбора за спољне послове Народне скупштине Републике Србије у саставу: Александра Ђуровић, председник Одбора, др Дијана Вукомановић, заменик председника и чланови Одбора др Александра Томић и проф. др Нинослав Стојадиновић, налази се у дводневној посети Парламенту Румуније, на позив Одбора за спољне послове Сената Румуније.
Делегација је 23.02.2015. имала састанке са члановима Одбора за спољне послове Сената, члановима Посланичке групе пријатељства са Србијом, члановима Одбора за спољне послове Дома представника и потпредседником Сената, Кристијаном Думитрескуом.

У разговорима је истакнут значај добрих односа две земље и парламентарне сарадње у свим областима, а посебно у области европских интеграција Србије. Румунски домаћини су истакли да подржавају територијални интегритет и суверенитет Републике Србије као и њен европски пут.

Александра Ђуровић, председник Одбора за спољне послове је истакла да Србија придаје велики значај добрим билатералним односима са Румунијом и да је спремна да негује добросуседске односе и да у пријатељском дијалогу решава сва питања. Упознала је саговорнике да је Народна скупштина недавно усвојила три закона о потврђивању Споразума између Републике Србије и Републике Румуније о отварању међународног граничног прелаза, оценивши да ће нова три гранична прелаза допринети лакшем кретању грађана и бржем развијању економских односа. Изразила је наду да ће подршка европским интеграцијама Србије бити настављена, на начин који ће доносити резултате и бити од интереса за обе стране.

Саговорници су разменили и мишљења и ставове о међународним стандардима поштовања људских и мањинских права. Делегација ће 24.02.2015. имати састанке са члановима Одбора за европске послове Сената и Дома представника и са државним секретаром у Министарству спољних послова Румуније.