Printer Friendly Version Obeležavanje Dana Sv. Save @ 29 January 2015 08:15 AM

U utorak, 27. januara o.g, u Ambasadi Republike Srbije u Bukureštu priređen prijem za studente sa Odseka za srpski jezik i književnost na Fakultetu za strane jezike i književnost Univerziteta u Bukureštu, povodom dana Sv.Save.
Skupu se odazvalo, pored studenata i njihovih profesora, i oko 30-tak pripadnika srpske manjine, članova Saveza Srba iz Bukurešta, predstavnika Lige rumunsko-srpskog prijateljstva, Rumunsko-srpskog biznis kluba i Univerziteta „Dimitrije Kantemir“ u Bukureštu. Pored njih, svečanosti su prisustvovali i đaci koji od ove godine pohađaju tečaj srpskog jezika i njihovi roditelji, kao i drugi koji se tradicionalno odazivaju svim pozivima Ambasade.


Prijem, uz prigodno posluženje, organizovan je na inicijativu predsednika podružnice Saveza Srba iz Bukurešta B. Velimirovića, a uz svesrdnu pomoć Ambasade. Ovakav skup, se već dugi niz  godina organizuje u Temišvaru gde je sedište Saveza Srba, a po drugi put je organizovan u Bukureštu.
Prisutnim gostima je dobrodošlicu poželeo ambasador B.Branković, koji im se obratio prigodnim govorom, kao i predsednik Saveza Srba u Bukureštu B. Velimirović.


Oko 15-tak studenata srpskog jezika sa treće godine studija, je za ovu priliku otpevalo himnu Sv.Savi i pripremilo prigodan recital kako bi podsetili na ulogu i značaj Sv. Save za srpsku istoriju i školstvo.


Takođe, Odsek za srpski jezik i književnost na Fakultetu za strane jezike i književnost Univerziteta u Bukureštu, uručio je ovom prilikom zahvalnice Ambasadi Republike Srbije u Bukureštu, Savezu Srba u Bukureštu, predstavniku Lige rumunsko-srpskog prijateljstva D.Krstiću i članu Saveza Srba u Bukureštu M. Batanjcu za svesrdnu pomoć, uspešnu saradnju i podršku u radu.
Pomenuti skup je zabeležila Nacionalna televizija Rumunije.