Printer Friendly Version 9. Форум агротрговинске и економске сарадње између НР Кине и земаља ЦИЕ @ 31 October 2014 08:09 AM

У Букурешту је 29.октобра о.г. одржан 9. Форум агротрговинске и економске сарадње између НР Кине и земаља централне и источне Европе (9th Agro-Trade and Economic Cooperation Forum China-Central Eastern European Countries), у оквиру међународног сајма пољопривреде „Индагра“. Учеснике форума поздравио је председник Владе Румуније В.Понта, који је присуствао и отварању међународног сајма пољопривреде.


На форуму су учествовали румунски потпредседник Владе и мин.пољопривреде Д.Константин, кинески министар пољопривреде Han Cahngfu, министри пољопривреде Бугарске, Македоније, Пољске, Словачке, Словеније и Р.Србије, као и други представници (државни секретари, помоћници министара) држава које учествују у процесу сарадње НР Кине - земаља ЦИ Европе. Делегацију наше земље предводила је министар пољопривреде и заштите животне средине Снежана Богосављевић-Бошковић.

Министар Снежана Богосављевић-Бошковић је у свом излагању, које је било веома запажено, истакла значај скупа за дефинисање праваца будуће сарадње земља ЦИ Европе са Кином.
Министар Снежана Богосављевић-Бошковић је на маргинама форума разговарала са министрима пољопривреде НР Кине, Словеније и Румуније, као и са помоћницима министра пољопривреде Хрватске и БИХ.


Форум се први пут одржава ван Кине, а његов циљ је побољшање трговинских односа са земљама ЦИ Европе у области пољопривреде, стварањем оквира за развој дугорочних партнерстава. Поред осталих, разматрана су и питања инвестиција у пољопривреди, безбедности хране, климатских промена и имплементације одрживог руралног развоја. На маргинама форума одржани су бројни састанци представника државних делегација и привредника. На сајму „Индагра“, форуму и пратећим манифестацијама учествовало је више од 450 компанија из 22 земље, од чега 25 предузећа из Кине.