Printer Friendly Version Посета Министра унутрашњих послова Н. Стефановића Румунији, 13-14.10.2014 @ 17 October 2014 11:05 AM

Министар унутрашњих послова Републике Србије др Небојша Стефановић борави у званичној посети Румунији где се састао са потпредседником Владе и министром унутрашњих послова, Габријелом Опреом.
Министри унутрашњих послова разговарали су о најважнијим аспектима билатералне сарадње и сагласили се да је њено јачање у региону један од приоритета обеју земаља.


„Ова посета значајно доприноси унапређењу сарадње два министарства, две државе али и два пријатељска народа. Министарство унутрашњих послова Републике Србије тежиће томе да буде генератор стабилности у читавом региону“, рекао је Стефановић.

На састанку је констатовано да Србију и Румунију везује стратешко партнерство и успешна сарадња између граничних полиција, посебно у областима контроле државних граница, спречавања шверца цигарета, кријумчарења људи и ирегуларних миграција. Ово партнерство значајно ће допринети напретку Србије на њеном европском путу, посебно везано за Поглавље 24-Правда, слобода и безбедност.


Приликом званичне посете министар Стефановић обишао је и Жандармерију МУП Румуније при чему је договорено унапређење сарадње у домену обезбеђивања јавног реда и мира, као и здружена показна вежба на заједничкој граници.

Истакнуто је и да између држава постоји веома добра сарадња и у области ванредних ситуација. У том смислу, министри су се сложили да се до краја ове године закључи Споразум у области ванредних ситуација између две Владе.

Стефановић се том приликом захвалио и на помоћи Владе Румуније поводом поплава које су задесиле Србију у мају ове године, посебно на брзој реакцији специјалних тимова који су били ангажовани на спашавању грађана Србије и санацији штете.


Министар Опреа поновио је став Владе Румуније да поштује територијални интегритет и суверенитет Републике Србије и да Влада Србије има пуну подршку у процесу европских интеграција..

Приликом ове посете, министру Стефановићу је уручено највише признање у области националне безбедности за сарадњу два Министарства на чему се Стефановић захвалио и искористио прилику да позове Опреу у узвратну посету Србији како би се уверио у капацитете Министарства унутрашњих послова.