Printer Friendly Version Dani srpske kulture u Bukureštu @ 1 October 2014 08:41 AM

U Bukureštu su 4. i 5. oktobra 2014. godine održani Dani srpske kulture u organizaciji Saveza Srba u Rumuniji – organizacije koja okuplja Srbe u ovoj državi.
Ovo je drugu godinu za redom da se Dani srpske kulture organizuju i u Bukureštu, a namera organizatora je da ova manifestacija postane tradicionalna i organizuje se svake godine.
Sredstva za održavanje Dana srpske kulure u Bukureštu obezbedio je rumunski Departman za međuetničke odnose, posebno vladino telo zaduženo za manjinske zajednice. Manifestacija je održana u Muzeju sela u Bukureštu, trajala je dva dana i uključila je: otvaranje izložbe o tvrđavi u Aradu (u kojoj je tokom Prvog svetskog rata bio zatočen veliki broj Srba, od kojih je oko 4.000 umrlo), projekciju dokumentarnog filma „Srbi iz Rumunije“, predstavljanje izdavaštva Saveza Srba i kulturno-umetnički program.
Na otvaranju su govorili Slavomir Gvozdenović, poslanik u rumunskom parlamentu, Bora Velimirović, predsednik podružnice Saveza Srba u Bukureštu, kao i predstavnici rumunskog Departmana za međuetničke odnose i Muzeja sela u kome je skup održan. Ispred ambasade okupljenima se obratio otpravnik poslova a.i. Goran Gvozdenović.