Printer Friendly Version Дани српске културе у Букурешту @ 1 October 2014 08:40 AM

У Букурешту су 4. и 5. октобра 2014. године одржани Дани српске културе у организацији Савеза Срба у Румунији – организације која окупља Србе у овој држави.
Ово је другу годину за редом да се Дани српске културе организују и у Букурешту, а намера организатора је да ова манифестација постане традиционална и организује се сваке године.
Средства за одржавање Дана српске кулуре у Букурешту обезбедио је румунски Департман за међуетничке односе, посебно владино тело задужено за мањинске заједнице. Манифестација је одржана у Музеју села у Букурешту, трајала је два дана и укључила је: отварање изложбе о тврђави у Араду (у којој је током Првог светског рата био заточен велики број Срба, од којих је око 4.000 умрло), пројекцију документарног филма „Срби из Румуније“, представљање издаваштва Савеза Срба и културно-уметнички програм.
На отварању су говорили Славомир Гвозденовић, посланик у румунском парламенту, Бора Велимировић, председник подружнице Савеза Срба у Букурешту, као и представници румунског Департмана за међуетничке односе и Музеја села у коме је скуп одржан. Испред амбасаде окупљенима се обратио отправник послова a.i. Горан Гвозденовић.