Printer Friendly Version Poslovni skup „Dani poslovnih mogućnosti u regionu Balkana“ @ 17 April 2014 10:38 AM

U Bukureštu je 15.aprila o.g. održan poslovni skup u organizaciji Privredne komore Bukurešta pod nazivom „Dani poslovnih mogućnosti u regionu Balkana“. Skup je posvećen predstavljanju privrednog ambijenta i poslovnih mogućnosti u Srbiji, Crnoj Gori i Makedoniji. Učestvovali su predsednik PK Bukurešta S.Dimitriju, direktor u rumunskom ministarstvu ekonomije D.Maksim, ambasador Srbije B.Branković, ambasador Crne Gore M.Begović, savetnik u ambasadi Makedonije H.Dauti i ekonomski savetnik ambasade Srbije D.Zarubica, kao i veći broj predstavnika rumunskih preduzeća. Poslovni skup je protekao veoma uspešno.


D.Maksim je istakao da je Srbija najvažniji ekonomski partner Rumunije u regionu, kao i da između dve zemlje postoji tradicionalno partnerstvo. Istakao je značaj procesa pridruživanja naše zemlje EU u kontekstu daljeg jačanja privredne saradnje. Podržavaju Srbiju u našim naporima za priključenje EU, a posebno u pogledu prenošenja iskustava u privlačenju fondova EU. Srbija i Rumunija uspešno sarađuju u zajedničkim projektima u sektoru energetike (pomenuo Đerdap 1 i 2, dodatnu vezu elektro sistema, izgradnju gasne interkonekcije i naftovoda Konstanca-Pančevo). U prioritete u ekonomskoj saradnji uključio je prehrambenu, automobilsku, hemijsku i građevinsku industriju, kao i diversifikaciju trgovinske razmene.


Ambasador B.Branković je izrazio uverenje da skup predstavlja dobru priliku da poslovni ljudi dobiju praktične informacije o trenutnoj ekonomskoj situaciji i poslovanju u Srbiji. Preneo je da dobri bilateralni odnosi i intenzivan politički dijalog na najvišem državnom nivou stvaraju povoljnu klimu za razvoj ekonomske saradnje. Izneo je konkretne podatke u vezi sa pozitivnim trendom u razvoju bilateralne ekonomske saradnje, trgovinske razmene i turizma. Posebno je istakao saradnju u zajedničkim projektima u sektoru energetike, kao i mogućnosti za bilateralne investicije, projekte u okviru EU strategije za region Dunava i saradnju država CI Evrope sa NR Kinom. Naveo je brojne prednosti za dalji razvoj ekonomskih odnosa. Preneo je utiske sa poslovnog skupa u intervjuu za radio „Romania International“.


D.Zarubica je predstavio privredni ambijent i mogućnosti za ulaganje u Srbiji, sa fokusom na aktuelnu ekonomsku situaciju, strane investicije, režim spoljne trgovine, uslove poslovanja, proces otvaranja preduzeća, poreski sistem, ljudske resurse i turizam. Učesnicima skupa je prikazana prezentacija i promotivni video spot o ekonomiji i turizmu u Srbiji.