Printer Friendly Version Пословни скуп „Дани пословних могућности у региону Балкана“ @ 17 April 2014 10:36 AM

У Букурешту је 15.априла о.г. одржан пословни скуп у организацији Привредне коморе Букурешта под називом „Дани пословних могућности у региону Балкана“. Скуп је посвећен представљању привредног амбијента и пословних могућности у Србији, Црној Гори и Македонији. Учествовали су председник ПК Букурешта С.Димитрију, директор у румунском министарству економије Д.Максим, амбасадор Србије Б.Бранковић, амбасадор Црне Горе М.Беговић, саветник у амбасади Македоније Х.Даути и економски саветник амбасаде Србије Д.Зарубица, као и већи број представника румунских предузећа. Пословни скуп је протекао веома успешно.


Д.Максим је истакао да је Србија најважнији економски партнер Румуније у региону, као и да између две земље постоји традиционално партнерство. Истакао је значај процеса придруживања наше земље ЕУ у контексту даљег јачања привредне сарадње. Подржавају Србију у нашим напорима за прикључење ЕУ, а посебно у погледу преношења искустава у привлачењу фондова ЕУ. Србија и Румунија успешно сарађују у заједничким пројектима у сектору енергетике (поменуо Ђердап 1 и 2, додатну везу електро система, изградњу гасне интерконекције и нафтовода Констанца-Панчево). У приоритете у економској сарадњи укључио је прехрамбену, аутомобилску, хемијску и грађевинску индустрију, као и диверсификацију трговинске размене.


Амбасадор Б.Бранковић је изразио уверење да скуп представља добру прилику да пословни људи добију практичне информације о тренутној економској ситуацији и пословању у Србији. Пренео је да добри билатерални односи и интензиван политички дијалог на највишем државном нивоу стварају повољну климу за развој економске сарадње. Изнео је конкретне податке у вези са позитивним трендом у развоју билатералне економске сарадње, трговинске размене и туризма. Посебно је истакао сарадњу у заједничким пројектима у сектору енергетике, као и могућности за билатералне инвестиције, пројекте у оквиру ЕУ стратегије за регион Дунава и сарадњу држава ЦИ Европе са НР Кином. Навео је бројне предности за даљи развој економских односа. Пренео је утиске са пословног скупа у интервјуу за радио „Romania International“.


Д.Зарубица је представио привредни амбијент и могућности за улагање у Србији, са фокусом на актуелну економску ситуацију, стране инвестиције, режим спољне трговине, услове пословања, процес отварања предузећа, порески систем, људске ресурсе и туризам. Учесницима скупа је приказана презентација и промотивни видео спот о економији и туризму у Србији.