Printer Friendly Version Manifestacija „Simfonija lala“ – Pitešti @ 14 April 2014 01:33 PM

Na poziv predsednika opštine Pitešti, gospodina T. Pendiuca, i Udruženja za prijateljstvo i saradnju Rumunija-Srbija iz Piteštija, ambasador B.Branković i konzul I.Isidorović boravili su u petak, 11. aprila 2014. godine, na tradicionalnoj manifestaciji „Simfonija lala“ koja se održava u ovom gradu po 37-mi put.
Svečani prijem gostiju organizovan je u zgradi opštine Pitešti, nakon čega su zvanice prisustvovale svečanom defileu učesnika manifestacije i zajedno sa njima prošetali glavnom gradskom ulicom u kojoj su svi učesnici imale svoje štandove.

 
I ove, kao i prethodnih godina, veliki broj ličnosti iz javnog života Rumunije kao i predstavnika dip kora, uzeo je učešće na manifestaciji. Ispred Parlamenta Rumunije, manifestaciji je prisustvovao predsednik Senata Călin Popescu Tăriceanu, ispred Vlade Rumunije, potpredsednik Liviu Dragnea, dok je Evropski parlament predstavljao Viorica Dăncilă. Zabeleženo je i učešće velikog broja predstavnika dip kora i to ambasada Makedonije, Jermenije, Holandije, Ukrajine, Brazila, Indonezije, Poljske, Belgije, BiH itd.
Imajući u vidu da je grad Pitešti pobratimljen sa gradom Kragujevcem, svake godine ovoj manifestaciji prisustvuje i gradonačelnik Kragujevca V. Stevanović sa saradnicima. Jedan od posećenijih štandova izlagača cveća na manifestaciji bio je upravo štand grada Kragujevca.

Ambasador B.Branković se u oficijelnom delu programa prigodnim govorom obratio prisutnim gostima i posetiocima manifestacije, zahvalio se na pozivu i podsetio, između ostalog, na tradicionalno dobre i prijateljske odnose dve susedne zemlje. Tom prilikom, upisao se u Knjigu utisaka u izložbenom kompleksu „Kuća knjiga“ gde je svečano otvorena manifestacija „Simfonija lala“.
I domaćini manifestacije i brojni gosti izrazili su zadovoljstvo prisustvom na ovom događaju koji važi za simbol grada Piteštija, iako je prevazišao okvire gradskog događaja, i jedna je od dve manifestacije ovog tipa u Evropi, posle festivala cveća koji se svake godine održava u holandskom gradu Tynaarlo.