Printer Friendly Version Mанифестацијa „Симфонија лала“ – Питешти @ 14 April 2014 01:28 PM

На позив председника општине Питешти, господина T. Pendiucа, и Удружења за пријатељство и сарадњу Румунија-Србија из Питештија, амбасадор Б.Бранковић и конзул И.Исидоровић боравили су у петак, 11. априла 2014. године, на традиционалној манифестацији „Симфонија лала“ која се одржава у овом граду по 37-ми пут.
Свечани пријем гостију организован је у згради општине Питешти, након чега су званице присуствовале свечаном дефилеу учесника манифестације и заједно са њима прошетали главном градском улицом у којој су сви учесници имале своје штандове.

  

И ове, као и претходних година, велики број личности из јавног живота Румуније као и представника дип кора, узео је учешће на манифестацији. Испред Парламента Румуније, манифестацији је присуствовао председник Сената Călin Popescu Tăriceanu, испред Владе Румуније, потпредседник Liviu Dragnea, док је Европски парламент представљао Viorica Dăncilă. Забележено је и учешће великог броја представника дип кора и то амбасада Македоније, Јерменије, Холандије, Украјине, Бразила, Индонезије, Пољске, Белгије, БиХ итд.
Имајући у виду да је град Питешти побратимљен са градом Крагујевцем, сваке године овој манифестацији присуствује и градоначелник Крагујевца В. Стевановић са сарадницима. Један од посећенијих штандова излагача цвећа на манифестацији био је управо штанд града Крагујевца.

  

Амбасадор Б.Бранковић се у официјелном делу програма пригодним говором обратио присутним гостима и посетиоцима манифестације, захвалио се на позиву и подсетио, између осталог, на традиционално добре и пријатељске односе две суседне земље. Том приликом, уписао се у Књигу утисака у изложбеном комплексу „Кућа књига“ где је свечано отворена манифестација „Симфонија лала“.

И домаћини манифестације и бројни гости изразили су задовољство присуством на овом догађају који важи за симбол града Питештија, иако је превазишао оквире градског догађаја, и једна је од две манифестације овог типа у Европи, после фестивала цвећа који се сваке године одржава у холандском граду Tynaarlo.