Printer Friendly Version Drugi samit premijera Kine i država centralne i istočne Evrope, Bukurešt @ 29 November 2013 11:18 AM

Predsednik Vlade Republike Srbije Ivica Dačić učestvovao je 26. novembra 2013. godine na Drugom samitu premijera Kine i država centralne i istočne Evrope. U delegaciji Republike Srbije bili su i ministar energetike, razvoja i životne sredine Zorana Mihajlović i ministar saobraćaja Aleksandar Antić.
Predsednik Vlade je na plenarnom sastanku, održanom u zgradi rumunskog Parlamenta, ocenio da je zajednički interes da se zajedno sa Kinom u budućnosti ostvari bolja saradnja i unaprede međudržavni odnosi. On je ukazao na to da regionalna saradnja i saradnja sa Kinom spadaju u spoljnopolitičke prioritete Srbije.

Predsednik Vlade je iskazao zahvalnost Kini zbog toga što je uspostavila ovaj mehanizam saradnje i što svojom aktivnošću ovaj projekat snažno vuče napred. Ovaj projekat, kako je naglasio, podstiče ekonomsku i političku saradnju zemalja međusobno, kao i njihovu saradnju sa Kinom, jača razumevanje i poverenje, podstiče realizaciju projekata u oblastima od značaja za život građana i podiže životni standard i razvoj svake zemlje ponaosob.
Predsednik Vlade je ocenio da objava projekta modernizacije i izgradnje pruge između Beograda i Budimpešte, koji će se realizovati u saradnji Mađarske, Kine i Srbije, predstavlja potvrdu uspešnosti zajedničke saradnje, i izrazio očekivanje da će se i druge zemlje u regionu uključiti u ovaj projekat.
Prema njegovim rečima, Srbija sa Kinom ima odlične i prijateljske odnose, koji traju gotovo šest decenija, a uspostavljanjem strateškog partnerstva 2009. godine međusobni odnosi su podignuti na kvalitativno viši nivo i stvorena jaka osnova za dalje jačanje saradnje. On je, takođe, podsetio i na projekte čija je realizacija u toku: izgradnja deonice autoputa između Srbije i Crne Gore, izgradnja mosta preko Dunava u Beogradu (Zemun-Borča) i druga faza izgradnje termoelektrane Kostolac.

Predsednik Vlade je naveo da je Srbija spremna da svoja dobra iskustva u realizaciji zajedničkih projekata sa Kinom podeli i sa drugim zemljama regiona. Srbija zauzima centralni položaj u ovom delu Evrope i raskrsnica je transportnih, energetskih, trgovinskih i kulturnih koridora, pri čemu je uvek bila tradicionalni most između Istoka i Zapada. Istovremeno, u našoj zemlji se ukrštaju dva panevropska koridora - Koridor 10 i Koridor 7 - reka Dunav, što je ogroman potencijal za saradnju.
Predsednik Vlade je istakao i da Srbija predlaže da u Beogradu bude sedište Asocijacije za infrastrukturu regionalnog karaktera, čiji bi zadatak bio unapređenje saradnje između EU i zemalja u regionu i posebno odnosa NR Kine sa Srbijom i drugim zemljama regiona. U zaključku govora istakao je da bi za Srbiju bila izuzetna čast da se naredni samit premijera zemalja centralne i istočne Evrope i premijera Kine održi 2014. godine u Beogradu.

Paralelno sa Samitom premijera održan je Biznis forum na kome je zapaženo učešće imala ministar energetike, razvoja i životne sredine Zorana Mihajlović. Na forumu je učestvovao i presednik Privredne komore Srbije Željko Sertić.
Boravak na Samitu predsednik Vlade Ivica Dačić iskoristio je i za bilateralne susrete sa premijerima Kine i Mađarske, tokom kojih je centralna tema razgovora bila modernizacija pruge između Beograda i Budimpešte. Tim povodom organizovana je i zajednička konferencija za štampu tri premijera na kojoj je ovaj projekat predstavljen.