Printer Friendly Version Други самит премијера Кине и држава централне и источне Европе, Букурешт @ 29 November 2013 11:17 AM

Председник Владе Републике Србије Ивица Дачић учествовао је 26. новембра 2013. године на Другом самиту премијера Кине и држава централне и источне Европе. У делегацији Републике Србије били су и министар енергетике, развоја и животне средине Зорана Михајловић и министар саобраћаја Александар Антић.
Председник Владе је на пленарном састанку, одржаном у згради румунског Парламента, оценио да је заједнички интерес да се заједно са Кином у будућности оствари боља сарадња и унапреде међудржавни односи. Он је указао на то да регионална сарадња и сарадња са Кином спадају у спољнополитичке приоритете Србије.

Председник Владе је исказао захвалност Кини због тога што је успоставила овај механизам сарадње и што својом активношћу овај пројекат снажно вуче напред. Овај пројекат, како је нагласио, подстиче економску и политичку сарадњу земаља међусобно, као и њихову сарадњу са Кином, јача разумевање и поверење, подстиче реализацију пројеката у областима од значаја за живот грађана и подиже животни стандард и развој сваке земље понаособ.
Председник Владе је оценио да објава пројекта модернизације и изградње пруге између Београда и Будимпеште, који ће се реализовати у сарадњи Мађарске, Кине и Србије, представља потврду успешности заједничке сарадње, и изразио очекивање да ће се и друге земље у региону укључити у овај пројекат.
Према његовим речима, Србија са Кином има одличне и пријатељске односе, који трају готово шест деценија, а успостављањем стратешког партнерства 2009. године међусобни односи су подигнути на квалитативно виши ниво и створена јака основа за даље јачање сарадње. Он је, такође, подсетио и на пројекте чија је реализација у току: изградња деонице аутопута између Србије и Црне Горе, изградња моста преко Дунава у Београду (Земун-Борча) и друга фаза изградње термоелектране Костолац.

Председник Владе је навео да је Србија спремна да своја добра искуства у реализацији заједничких пројеката са Кином подели и са другим земљама региона. Србија заузима централни положај у овом делу Европе и раскрсница је транспортних, енергетских, трговинских и културних коридора, при чему је увек била традиционални мост између Истока и Запада. Истовремено, у нашој земљи се укрштају два паневропска коридора - Коридор 10 и Коридор 7 - река Дунав, што је огроман потенцијал за сарадњу.
Председник Владе је истакао и да Србија предлаже да у Београду буде седиште Асоцијације за инфраструктуру регионалног карактера, чији би задатак био унапређење сарадње између ЕУ и земаља у региону и посебно односа НР Кине са Србијом и другим земљама региона. У закључку говора истакао је да би за Србију била изузетна част да се наредни самит премијера земаља централне и источне Европе и премијера Кине одржи 2014. године у Београду.
Паралелно са Самитом премијера одржан је Бизнис форум на коме је запажено учешће имала министар енергетике, развоја и животне средине Зорана Михајловић. На форуму је учествовао и преседник Привредне коморе Србије Жељко Сертић.

Боравак на Самиту председник Владе Ивица Дачић искористио је и за билатералне сусрете са премијерима Кине и Мађарске, током којих је централна тема разговора била модернизација пруге између Београда и Будимпеште. Тим поводом организована је и заједничка конференција за штампу три премијера на којој је овај пројекат представљен.