Printer Friendly Version Poseta Crkvi „Sv. Arhangela Mihaila i Gavrila“ u mestu Kležanj, županija Đurđu @ 22 November 2013 01:06 PM

Ambasador B. Branković i prvi sekretar za konzularne poslove I. Isidorović, 08. novembra o.g, posetili su crkvu „Sv. Arhangela Mihaila i Gavrila“ koja se nalazi u mestu Kležanj (Clejani), županija Đurđu, gde su prisustvovali liturgiji povodom praznika ove svetinje, čiji je ktitor Kapetan Miša Anastasijević.


Po završetku liturgije, ambasador B. Branković se prigodnim govorom obratio sveštenstvu i prisutnim vernicima. Tom prilikom je između ostalog, izraženo puno poverenje u rad i način realizacije projekta sanacije ovog objekta i spremnost da Ambasada RS u Bukureštu pruži maksimalnu pomoć – s obzirom da je obostrani interes, kao i obostrana obaveza, da se sačuva mesto M. Anastasijevića u tradicionalno dobrim odnosima dva naroda i dve pravoslavne crkve.

Sa rumunske strane je izražena puna saglasnost sa ocenom o važnosti M. Anastasijevića i obostranoj obavezi da se njegova zaostavšina sačuva. Takođe, podsetili su da je Episkopija Đurđu u okviru RPC pre izvesnog vremena pokrenula postupak da se M. Anastasijević proglasi za sveca. Prema njihovim saznanjima, slična inicijativa je pokrenuta i unutar SPC.