Printer Friendly Version Посета Цркви „Св. Архангела Михаила и Гаврила“ у месту Клежањ, жупанија Ђурђу @ 22 November 2013 01:00 PM

Амбасадор Б. Бранковић и први секретар за конзуларне послове И. Исидоровић, 08. новембра о.г, посетили су цркву „Св. Архангела Михаила и Гаврила“ која се налази у месту Клежањ (Clejani), жупанија Ђурђу, где су присуствовали литургији поводом празника ове светиње, чији је ктитор Капетан Миша Анастасијевић.


По завршетку литургије, амбасадор Б. Бранковић се пригодним говором обратио свештенству и присутним верницима. Том приликом је између осталог, изражено пуно поверење у рад и начин реализације пројекта санације овог објекта и спремност да Амбасада РС у Букурешту пружи максималну помоћ – с обзиром да је обострани интерес, као и обострана обавеза, да се сачува место М. Анастасијевића у традиционално добрим односима два народа и две православне цркве.

Са румунске стране је изражена пуна сагласност са оценом о важности М. Анастасијевића и обостраној обавези да се његова заоставшина сачува. Такође, подсетили су да је Епископија Ђурђу у оквиру РПЦ пре извесног времена покренула поступак да се М. Анастасијевић прогласи за свеца. Према њиховим сазнањима, слична иницијатива је покренута и унутар СПЦ.